Csúza, Jókai Mór KE: egy program a fiataloknak, egy az idősebbeknek

0
59

Augusztus 15-18. között került sor a III. Drávaszögi Hagyományőrző Táborra Siklóson, a Fontos Vagy Nekünk Egyesület szervezésében. A programban, melyben a Jókai Mór Kultúregyesület társpályázóként vett részt, csúzai gyerekek is részt vettek. Szervezetünk múlt vasárnapi programja, a szalvéta- és emlékkönyv-kiállítás pedig a felnőtteknek szólt.

A siklósi Fontos Vagy Nekünk Egyesület idén a csúzai Jókai Mór Kultúregyesülettel együtt pályázott a Bethlen Gábor Alapnál a III. Drávaszögi Hagyományőrző táborra.

– Az augusztus 15. és 18. között, Siklóson rendezett tábor a magyarországi és a horvátországi Baranyában élő gyerekeknek szólt. Régiónkból csúzai gyerekek vettek részt, tartalmas és gazdag programra került sor a tábor néhány napja alatt, voltak kézműves foglalkozások, üvegfestés, gyöngyfűzés, ezenkívül nép- és modern tánc tanulására is volt lehetőségük a résztvevőknek. Ami pedig a legfontosabb, hogy nagyon sok szeretetet kaptak a gyerekek, barátságok köttettek a határ két oldalán élő résztvevők között – nyilatkozta lapunknak Kováts Zsuzsanna, a Jókai Mór Kultúregyesület elnöke, köszönetét fejezve ki a Fontos Vagy Nekünk Egyesületnek, hogy részt vehettek a tábor megvalósításában.

A program keretében a gyerekek ellátogattak a siklósi várba, a kásádi tájházba, valamint a nagyharsányi Helytörténeti Gyűjteményt is megnézték.

Szalvétagyűjteményből és emlékkönyvekből nyitottak tárlatot

Csúzai kultúregyesületünk múlt vasárnapi rendezvénye olyan korba repítette vissza a résztvevőket, amikor még az általános iskolás korú lányok lelkesen adták körbe diáktársaiknak az emlékkönyveiket, hogy rajzaikkal díszített emlékversikét írjanak bele. Ezekből a díszes könyvecskékből rendezett tárlatot a csúzai egyesület, a kiállított darabok között egy 1917-ben keltezett emlékkönyv volt a legrégibb, tudtuk meg az egyesületvezetőtől. A kiállítást az emlékkönyvek mellett szalvétagyűjtemények képezték, a kiállítók pedig cserélhették is egymás között nagy becsben tartott kincseiket.

Összesen nyolcan mutatták be emlékkönyvüket vagy szalvétáikat a kiállításon, csúzaiak mellett a környező falvakból is érkeztek kiállítók. Sokan voltak kíváncsiak a programra, amely felidézte a résztvevőkben a fiatalkori szép emlékeket.