Csúza: A szüreti hagyományokhoz hűen

158

Hétvégén tartották szüreti fesztiváljukat a csúzaiak, felelevenítve a falu lovas és néptáncos hagyományait, valamint a hegyibabfőzést.

A csúzaiak 1997 óta szerveznek szüreti mulatságot, ápolva a szőlőszürethez kapcsolódó hegyaljai hagyományt. Kezdetben lovas szekeres felvonulások is részét képezték a programnak, ma már ezt bonyolultabb lenne megszervezni a megnövekedett autóforgalom miatt a főút menti településen. Ennek helyébe lépett később a fogathajtó verseny.

Elsőként rendeztek a Drávaszögben fogathajtó versenyt

– Büszkék vagyunk rá, hogy mi voltunk Baranyában az elsők, akik fogathajtó versenyt szerveztünk – mondja Fica János, a Csárdás tánccsoport vezetője, a rendezvény egyik szervezője, hozzátéve, a résztvevők három kategóriában – ügyességi és gyorsasági fogathajtásban, valamint nyergelésben – versenyezhetnek. A pályán összesen 15 „kapun” kell áthaladniuk lehetőleg úgy, hogy ne döntsék fel a bójákat, amiért pontlevonás jár. 

A lovas program ápolásával tulajdonképpen arra „emlékeznek” – folytatja –, hogy valamikor mekkora szerepet töltöttek be a falusiak életében a patás jószágok. A lovak szeretete családtagjaira is átragadt, részt is vesznek valamennyien a versenyszámokban. Idősebb lányuk, Lili szinte amióta járni tud, részt vesz pónilovakkal a fogathajtásban, de idén először versenyzett nagy testű lovakkal.

– Teljesen más érzés két 500 kilós jószágot irányítani, nagyon oda kell figyelni, de egyben nagyon jó érzés is, mindenkinek ajánlom – mondta Lili a verseny végén, elárulva, néhány hónapja készül a versenyszámra, hogy összehangolódjanak a nemes állatokkal.

Néptáncos programok a rendezvény középpontjában

Délután kezdődött a népi táncos felvonulás, a házigazda szerepét betöltő Csárdás tagjain és a Hajnalcsillag gyermektánccsoporton kívül részt vettek az eseményen az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület, a szentlászlói Petőfi Sándor KE, valamint a dályhegyi Petőfi Sándor KE népi táncosai. A táncos menet a tűzoltóotthontól indult a nagybodolyai és csúzai zenészek alkotta zenekar kíséretével. A sort a bíró és a bíróné vezették, ezeket a szerepeket ezúttal Mészáros Armond és Kucsera Nikol töltötték be. A kultúrotthon udvarában parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke, Jankovics Róbert köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, rendkívül nehéz évek vannak mögöttünk, de a koronajárvány, a földrengés és a háború okozta infláció ellenére is mindvégig megfelelő támogatásban részesült a horvátországi magyarság, aminek számos kézzelfogható bizonyítéka van. Ezek között említette a pomeri Kulturális Központot, ahol tánccsoportjaink gyakorolhattak a nyár folyamán. Mindezekhez pedig – hangsúlyozta – a csúzaiak is hozzájárultak, akik kezdetektől fogva hűséges támogatói a HMDK-nak.

Császár Zoltán eszéki magyar konzul is szólt az egybegyűltekhez, kifejezte elismerését a szervezőknek, a csúzaiaknak, amiért fontosnak tartják, hogy közösen emlékezzenek a betakarítási ünnep hagyományaira.

Majd a táncosok következtek a színpadon, bemutatva egy-egy koreográfiát. Helyet kapott a műsorban a Jakšić Tin – Fölker Lili gyerekduó produkciója is, akik latin táncokat adtak elő. A kultúrműsor után kezdetét vette az utcabál, hogy a hangulat még jobb legyen, Kurel Goran és Keresztes József zenéltek.

A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.

Hegyibabfőző-verseny: több volt a cserépedény, mint a korábbi években

A vasárnap hagyományosan a hegyibabfőző-verseny jegyében telt. Ezt a programot a Jókai Mór Kultúregyesület szervezte, a Kossuth-ház hátsó udvarában tizenkét csapat gyűlt össze.

– Ez volt sorrendben a 18. hegyibabfőző-versenyünk, örömünkre szolgál, hogy a korábbi évekhez viszonyítva idén többen választották az agyagedényt, többen próbálkoztak a hagyományos módon való főzéssel – nyilatkozta lapunknak Kováts Zsuzsanna, a Jókai Mór KE elnöke.

A cserépedényes szakácsok között volt Varga György tiszteletes is, aki két agyagedényt is a tűz mellé állított, közülük az egyik igazi régiség, amely valószínűleg „megjárta” a szőlőültetvényeket még azokban az időkben, amikor a hegyibab főzése nem hagyományápolás volt, hanem a mindennapok részét képezte.

A vendégek között volt a vörösmarti származású Lázár Ferenc is, aki Ausztráliából jött haza a szülőföldjére. Mint mondta, Brisbane-ben ők is igyekeznek átadni a magyar népi hagyományokat gyerekeiknek, unokáiknak, köztük a szüretit is, hogy érzésben közelebb kerüljön hozzájuk a drávaszögi hegyalja, de azért mégiscsak időnként hazahúzza őket a szívük.

A zsűrizést Varga Vivien, Kurel Ágota és Sipos Tobiasz vállalta. Értékelésük szerint az idei legfinomabb ételt bográcsban Tatai Gyöngyi, cserépedényben pedig Pinkert János készítette. A babfőzőverseny is „utcabáli hangulatban” telt, melyen Keresztes József zenéjére csárdásoztak a résztvevők.