Csökkent a bűnözés

624

A horvát belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt hat évben tavaly volt a legalacsonyabb a bűnözési arány az országban – közölte Marko Srdarević, a rendőrség igazgatója múlt szerdai sajtótájékoztatóján Zágrábban.

Az igazgató elmondta, hogy visszaesés tapasztalható az enyhébb, köztük a vagyon elleni bűncselekményeknél, de a gyilkosságok és a betörések száma is csökkent.

Tavaly 43 gyilkosságot követtek el, és a rendőrség minden esetben elfogta a tettest. Az év folyamán 93 gyilkossági kísérletre került sor, ami 1991 óta a legalacsonyabb szám, továbbá 916 rablást regisztráltak, ami szintén kevesebb az előző évekhez viszonyítva – hangsúlyozta Srdarević.

Kiemelte: nagyon fontos Horvátország számára, hogy az idegenforgalmi szezon a legnagyobb rendben teljen.

A szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc, valamint a terrorizmus minden formájának elfojtása szintén a prioritások közé tartozik – mondta, majd hozzáfűzte: ugyanúgy, mint a határok védelme, ami a schengeni övezethez való csatlakozás egyik feltétele.

Vlaho Orepić belügyminiszter a sajtótájékoztatón kifejtette: ahhoz, hogy a jövőben még sikeresebb munkát tudjon végezni a rendőrség, fejleszteni kell az operatív lehetőségeket, és át kell alakítani, racionálisabbá kell tenni a rendszert.

Hozzátette, hogy az újraszervezés a rendőrségen belül már az idén elkezdődik.

„Nagyobb rendőrségi jelenlétre van szükség, és javítani kell a szolgálatot teljesítő rendőrök státusán is” – fogalmazott Orepić.