Csökkenő munkanélküliség Horvátországban

A Horvát Munkaügyi Hivatal nemrég közzétette legfrissebb, decemberre szóló statisztikai adatait. Ezekből jól látható, hogy továbbra is csökken az országban nyilvántartott munkanélküliek száma.

Horvátországban már kilenc hónapja folyamatosan csökken a munkanélküliség. Jelenleg az aktív korú lakosság mindössze 7,3%-a van állás nélkül, ami az európai uniós átlag körüli adat. A múlt esztendő utolsó hónapjában az országban 125 715 munkanélkülit tartottak nyilván, ami 34 130-cal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez mintegy 21,4%-os javulás, ami egyértelműen a járvány enyhülésének tudható be, hiszen utoljára a koronavírus megjelenése előtt közöltek az országról hasonló statisztikákat. A legtöbb, közel 25 ezer aktív munkakereső Split-dalmát megyében van, a második helyen pedig Eszék-Baranya megye áll valamivel több, mint 15 ezer állástalannal. A negatív lista „bronzérmese” a főváros 14 ezer állástalannal. A munkanélküliség Kapronca-Körös megyében a legalacsonyabb, ott mindössze 1600 fő nem dolgozik. A statisztikákat árnyalja viszont az a tény, hogy a szóban forgó közigazgatási egységek lakosainak száma eltérő. Országos szinten egyébként a munkanélküliek 56%-a nő, de sok az olyan munkakereső is, aki elmúlt 50 éves, és már csak néhány éve van a nyugdíjig.

A munkaügyi hivatal szerint az álláskeresők közül 28 ezren részesülnek munkanélküli segélyben. Ezzel párhuzamosan országszerte óriási a munkaerőhiány, amit jól leír az a tény is, miszerint több meghirdetett szabad állás van az országban, mint ahány munkanélküli. Ennek ellenére a kereslet, úgy tűnik, nem találkozik a kínálattal, mert a horvát álláskeresők több mint 40%-a tartósan munkanélküli. A legtöbb dolgozót a turizmusban keresik, de nagy a munkáshiány az építőiparban, és kétkezi dolgozókból is kevés van. A munkáltatók viszont legnehezebben szakképzett munkaerőt találnak, ugyanis azok jelentős része inkább külföldön dolgozik magasabb fizetségért. A helyzet a közeljövőben akár tovább is romolhat, ugyanis január elsejétől Svájc is megnyitotta kapuit a horvát munkavállalók előtt.