„Csodasarok” és új mikrobusz a horvátországi magyar gyerekeknek

898
Potápi Árpád János, a (budapesti) Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán ünnepélyes keretek között átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ új mikrobuszát, valamint a három, 100 ezer forint értékben játékokat és gyerekkönyveket tartalmazó Csodasarkot a Miénk a város! játék nyerteseinek.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság idén negyedik alkalommal hirdette meg a Miénk a város! elnevezésű játékot, amelyre 6–10 éves gyerekek jelentkezhettek, és négy héten keresztül mutathatták meg tehetségüket a feladatok megoldásával. A legszorgalmasabb játékosok közül az első legtöbb pontot összegyűjtő 50 kisgyerek 100-100 ezer forint értékű Csodasarkot nyert intézményének. A Csodasarok fejlesztő játékokat, gyermekkönyveket tartalmaz.

Az érdeklődés minden évben nagy. A horvátországi gyerekek körében is népszerű, a várdaróci iskolások, a kopácsi és az eszéki óvodások is kitartóan játszottak, rajzoltak és válaszolták meg a kvízkérdéseket. A játékosok kitartása eredményes volt: mindhárom intézmény diákjai, ovisai bekerültek a legtöbb pontot gyűjtő 50 játékos közé, így egy-egy Csodasarkot nyertek intézményüknek.

Ünnepélyes díjátadó

Az ünnepélyes díjátadóra az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) óvodájában került sor, ahol Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára gratulált a pályázat győzteseinek: a HMOMK és a kopácsi Gerle óvoda ovisainak, valamint a várdaróci területi iskola diákjainak, és átadta az innovatív játékokból és könyvekből álló, egyenként százezer forint értékű csomagokat. A díjazott kisgyerekek pedig egy alkalmi műsorral köszönték meg az ajándékot.

csodasarok-4 csodasarok-5 csodasarok-6

Új mikrobusz az eszéki magyar iskolaközpontnak

Az esemény a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ előtti téren folytatódott, ahol a masnikkal és lufikkal díszített új mikrobusz állt, amelynek megvételére az összeget a Bethlen Gábor Alap támogatásával a Miniszterelnökség biztosította.

csodasarok-1Andócsi János, az eszéki magyar iskolaközpont igazgatója köszönetet mondott az anyaország képviselőinek, hogy az intézményt támogatták a kisbusz megvásárlásában. A régi, 16 éves járművet, amely eddig szállította a diákokat, így lecserélhetik.

A kulcsokat Potápi Árpád János államtitkár adta át az iskolaközpont igazgatójának, majd közösen egy próbakörre vitték el a tanulókat.

csodasarok-8A mikrobusz és a Csodasarok ünnepélyes átadóján részt vett Magyar József zágrábi magyar nagykövet, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Jakab Sándor, a HMDK elnöke és Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának első embere. (mt)