Csillagvizsgáló városnak ad otthont az egyik legszebb szigetünk

A strandjairól, szőlőskertjeiről és zajos éjszakai életéről híres sziget mostantól Dél-Európa első „sötét égbolt városának” ad otthont.

A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség világszerte több mint 195 helyet jelölt ki érintetlen csillagvizsgáló helynek. A leggyakrabban az olyan vadregényes területeket, mint a parkokat és rezervátumokat akkreditálják, de a szövetség a fényszennyezés csökkentése mellett elkötelezett városokat is elismeri.

Jelsa, Hvar-sziget második legnagyobb városa, a festői kikötőváros a legújabb hely, amely elnyerte a Nemzetközi Sötét Égbolt Közösség státuszát; ez az első város Horvátországban, sőt Dél-Európában is, amelyet ilyen minősítéssel láttak el.

Ez azt jelenti, hogy a város a világnak ezen a részén a legjobb csillagászati és bolygómegfigyelési lehetőségekkel rendelkezik, és ez megnyitja az utat az olyan jövőbeli asztroturisztikai események előtt, mint az éjszakai égboltszafarik, teliholdas túrák, asztrálfotózás és csillagvizsgálati fesztiválok.

Ez nem egyik napról a másikra történt. A város két éve keményen dolgozik azon, hogy igazi csillagleső közösséggé váljon, és a közvilágítás 82%-át környezetbaráttá tette. Emellett a fényszennyezésről szóló előadásokat és rendezvényeket szervezett, és állandó meteormegfigyelő pontot létesített, ami 2021-ben egy új meteorrendszer felfedezéséhez vezetett.

Ennek eredményeképpen a város éjszaka feltűnően sötét, különösen a környező fenyőerdőkben, levendula- és rozmaringmezőkön. Ráadásul az élővilág biztonságosabb, az energiafogyasztás alacsonyabb lett, és az emberek pedig mostantól első osztályú helyekről tekinthetik meg a Tejutat Dél-Európa felett.

„Nagyon örülök, hogy Jelsa sikeresen elnyerte a Nemzetközi Sötét Égbolt Közösség címet, és remélem, hogy ezzel egy lépéssel előrébb jutottunk azon az úton, hogy Jelsa asztroturisztikai célponttá váljon, és hogy sötét égbolt-barát turisztikai célpontként márkázza magát” – mondta Marija Marjan, a Jelsai Turisztikai Hivatal igazgatója, aki a csillagvizsgálati kezdeményezést vezette.

Jelsa immár a világ 22 Nemzetközi Sötét Égbolt Közösségének a tagja, amelyek közül 15 az Egyesült Államokban található, a többi pedig Kanadában, Dániában, Németországban, Skóciában és az Egyesült Királyságban.