Cseh rendezvényen táncoltak a dežanovaciak

A Češka beseda nevű cseh kisebbségi kultúregyesület éves közgyűlésén vendégszerepelt a Dežanovaci Magyarok Közösségének tánccsoportja.

A Daruvár vonzáskörzetéhez tartozó Dežanovaci járásban 12 település található. A helyi iskolában magyar anyanyelvápolás folyik, a Dežanovaci Magyarok Közössége 2012-ben alakult meg, az egyesület keretei között tánccsoport és női kórus is működik. Egyik hagyományos rendezvényük a magyar kultúrnap, amelyre elsősorban a környéken működő egyesületeket hívják meg. Tízéves fennállásuk alatt számos horvátországi magyar egyesülettel alakítottak ki kapcsolatot, de más nemzeti kisebbségekkel is együttműködnek.

Közéjük tartozik a Češka beseda nevű cseh kultúregyesület, amely június 11-én tartotta éves közgyűlését a Dežanovactól néhány kilométerre fekvő Donji Sređani településen.

Jarža Elika, a Dežanovaci Magyarok Közösségének elnök asszonya lapunknak nyilatkozva elmondta, egyesületük tagjai is részt vettek a közgyűlésen, együtt ünnepelték a cseh szervezet sokéves fennállását. Tánccsoportjuk egy koreográfiával is megörvendeztette a kultúrműsor közönségét, lánytáncot adtak elő.