Cseh hagyományokkal ismerkedtek

26

A Belovári Magyarok Egyesülete és a Grubišno Polje-i Magyarok Közösségének tagjai a Hercegovac településen rendezett ún. Májusi találkozón vettek részt, ahol egy régi cseh népszokással, hagyománnyal ismerkedhettek meg.

A Belovári Magyarok Egyesülete és a Grubišno Polje-i Magyarok Közössége tagjai jó kapcsolatot ápolnak a környék más kisebbségi egyesületeivel, így azok rendezvényein is részt vesznek. Legutóbb a Hercegovacon rendezett Májusi találkozón is részt vettek, ahol egy régi cseh népszokással ismerkedtek meg a helyi cseh egyesület szervezésében.

A rendezvény a fúvószenekar ébresztőjével kezdődött, a banda kíséretével bejárták a település utcáit, és a lányos házak elé ún. májuságakat helyeztek. Majd az esemény egy alkalmi műsorral és bállal folytatódott.

– Ez egy régi népszokás, amelyet a hercegovaci Češká beseda igyekszik megóvni a feledéstől. Sok helyi fiatal vesz részt benne, ami nagy boldogsággal tölt el, annak pedig külön is örülünk, hogy a kedves belovári és Grubišno Polje-i barátaink is részt vesznek a programban – mondta Matija Seliž, a Češká beseda helyi alelnöke.