Csárdás a spliti Prokurativen

373
split

Split – December 22-én első alkalommal rendeztek kisebbségi kultúrszemlét a városi Ifjúsági Színházban, ahol a HMDK Split-Dalmát megyei szervezetének Dankó Pista dalárdája és a Bóbita gyermekcsoport is föllépett.

Bizonyára sokáig fognak majd emlékezni a nézők a Prokurativen (hivatalosan Trg Republike, vagyis Köztársaság tér) bemutatott ropogós csárdás ritmusára. December 22-én ugyanis a város Ifjúsági Színházában került sor kisebbségi kultúrszemlére, amelyen fellépett a HMDK Split-Dalmát megyei szervezetén belül működő Dankó Pista Dalárda és a Bóbita gyermekcsoport is. A színházterem minden ülőhelye megtelt, sokan állva nézték végig a közel kétórás műsort.

Ez volt az első ilyen jellegű szemle, amelyet a bosnyák, a szerb és a macedón városi kisebbségi tanács, valamint a magyar kisebbségi képviselő hoztak tető alá.

– A Split városának támogatásával szervezett rendezvényen elsőként a mi dalárdánk lépett színpadra magyar népdalokkal, majd egy csárdásokból álló összeállítással örvendeztettük meg a közönséget, amit az vastapssal jutalmazott. Alig ült el a tapsvihar, amikor a színpadon megjelent a Bóbita gyermekcsoport, akik műsorukat folyamatos taps mellett mutatták be – számolt be lapunknak a rendezvényről Fontányi Árpád magyar kisebbségi képviselő.

A magyarok után a szerb, majd egy vendég bosnyák népi táncegyüttes lépett színpadra. A műsort a macedón kórus és a táncegyüttes zárta, amelyeket ugyancsak a magyar kórus és gyermekcsoport vezetője, Barbir Olga tanárnő vezet.

A műsor után állófogadásra került sor, ahol a kisebbségi szervezetek vezetőinek alkalmuk volt hasznos eszme- és tapasztalatcserét folytatniuk egymással.

– Ez volt az első ilyen jellegű kulturális szemle. Nagyon sajnálom, hogy különböző nézeteltérések miatt az eseményről az utolsó pillanatban

lemaradt egy-két együttes, de így is sikerült megtörni a jeget, vagyis megmutatni, hogy Split sem fehér folt Horvátország térképén a kisebbségi öntevékeny művelődési formák tekintetében – nyilatkozott lapunknak Kollár István, a HMDK Split-Dalmát megyei egyesületének elnöke, a dalárda tagja.