Családi távkapcsolatok, online nagyszülők

0
289
Sipos Zoltán és Rózsa unokáikkal

A nagyszülők a Drávaszögben és Szlavóniában élnek, a gyerekek és az unokák Nyugat-Európában – az internetnek köszönhetően szerencsére mégsem olyan hatalmasak a Németország és Sepse, Írország és Kórógy közti távolságok.

Az elmúlt években számos fiatal család kényszerült arra, hogy külföldön telepedjen le, mert idehaza nem tudott megélni. A távolság miatt csak évente egyszer-kétszer utazhatnak haza rövid időre, hogy lássák az itthon maradt családtagokat. Az év többi napjára pedig marad a „távkapcsolat“. Az internetnek köszönhetően ma már egyszerűen s olcsón tarthatjuk a kapcsolatot távoli ismerőseinkkel, hiszen ott a Facebook, a Skype, és más hasonló közösségi oldalak, alkalmazások, amelyek segítségével nemcsak beszélhetünk velük, hanem láthatjuk is őket közben – így szinte már majdnem olyan, mintha találkoznánk. De azért ez mégsem ugyanaz.

Csoportos családi videocsevegés a németországi családtagokkal

Sepsén Siposék három gyereke közül kettő költözött ki Németországba. Fiuk volt az úttörő négy éve, akit követett a felesége, s időközben gyerekük is született. Lányuk és családja egy évvel később telepedtek le ugyanott, vagyis Karlsruheban. Nekik is sikerült beilleszkedniük, munkát találtak, mindkét fiuk ügyesen elsajátíttota a német nyelvet, de természetesen magyarul se felejtettek el.

Mindössze néhány kilométernyi távolságra vannak egymástól, így gyakran találkoznak, segíthetnek  egymásnak – de a sepsei szülőktől/nagyszülőktől mindkét család egyformán távol van.

Évente kétszer látogatnak haza, lányuk karácsonykor, fiuk húsvétkor családostul, nyáron pedig mindannyian, így az augusztus az, amikor igazán együtt van a család. Évente egyszer Rózsa asszony is kiutazik férjével, Zoltánnal Németországba. Ezen kívül pedig marad az online kapcsolat.

– A Skype segítségével napi szinten tarthatjuk a kapcsolatot a gyerekeinkkel, unokáinkkal, így értesülünk szinte minden lépésükről – hogy mikor mennek edzésre a fiúk, ha valaki megbetegszik, vagy ha bármi más történik – mondja Rózsa asszony, hozzátéve, mennyivel jobb ez így, mint mikor ő volt gyerek, s az édesanyja vállalt munkát Ausztriában, és csak postai levelezéssel tudtak tartani a  kapcsolatot. 

– Fiam jól ért a számítógépekhez, így volt, hogy csoportos videobeszélgetést indított a Skype-on, így mi és a felesége szülei is egyszerre nézhettük a babafürdetést. Lehetőségek azért vannak, de természetesen ez nem helyettesíti a találkozást. Amikor meg hazajön a család, gyorsan elszalad az idő, és ugyanolyan fájó a búcsúzás minden alkalommal, mint először – panaszolja a sepsei nagyszülő.

Hozzátette, nem tudja, van-e rá esély, hogy egyszer hazajönnek, hiszen mostanra sikerült beilleszkedniük, a gyerekeknek már ott az otthonuk.

Ma már nem okoz gondot a számítógép kezelése

Cserepes Máriáék lánya már 2005-ben „kirepült a fészekből“, a horvát tengerpartra ment férjhez. Néhány év múlva Kanadába költöztek, majd 2014-ben Írországban telepedtek le, azóta ott élnek, ott született második gyerekük. Ők is leginkább Skype-on keresztül tartják a kapcsolatot a kórógyi nagyszülőkkel, de a Viber ingyenes mobilalkalmazás is a hasznukra van.

Cserepes Zoltán és Mária unokáikkal

Évente egyszer jönnek haza, illetve Máriáék is voltak már többször Írországban.

– Hetente legalább egyszer beszélünk, viszont ez nem ugyanolyan, mintha itthon lennének. A fiam itt él a családjával Kórógyon, így az ittenni unokák beszaladnak hozzánk az iskolából jövet, nemcsak beszélgethetünk velük, hanem játszhatunk is. A távol élő családtagokkal viszont kevés ilyen közös pillanatunk van – mondta Mária.

Megjegyezte, azért sokat jelent számukra, hogy legalább a számítógép monitorján keresztül láthatják szeretteiket. Szerencsére ma már annak a kezelése sem okoz gondot nekik.

– Eleinte nehezen boldogultam vele, amíg a lányom itthon volt, nem használtam az internetet. Később a fiam segített a betanulásban, most meg már az unokáim magyarázzák el, ha valamit nem tudok, és egyre kevésbé szorulok  segítségre – mondta el lapunknak Mária. 

Tehát a messzeség nem feltétlenül jelent megoldhatatlan gondot az egymástól távol élő családtagoknak. A számítógép és az internet segítségével olcsón és egyszerűen tartható a kapcsolat.