Csaknem négyezren kötöttek szerződést a Prosperitatival

373
Szijjártó Péter

Nagyszabású rendezvény keretében írták alá múlt csütörtökön a szabadkai Sportcsarnokban a szerződéseket azzal a 3734 pályázóval, akik nyertesei voltak a Prosperitati Alapítvány harmadik kiírásának.

A rendezvényen jelen volt Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Jadranka Joksimović, Szerbia európai integrációval megbízott tárca nélküli minisztere, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

– Ennyi győztes ebben a Sportcsarnokban biztos, hogy még nem volt és nem is fog lenni. Ennyi győztes magyar ember meg egészen biztosan nem – mondta beszédében Pásztor István, a VMSZ elnöke, gratulálva a 3734 nyertesnek. – A jóváhagyott pályázatok értéke 2,3 milliárd dinár, ekkora számokat eddig egyetlen akció keretében sem tudtunk felmutatni.

A pártelnök megköszönte a magyar kormánynak a segítséget. Mint mondta, Budapest az elmúlt években sokat segített abban, hogy a magyarok identitásukban meg tudjanak maradni, viszont a másfél évvel ezelőtt beindított gazdaságfejlesztési program az egzisztenciális boldogulást is nagyban segíti.

Jadranka Joksimović, a szerb kormány európai integrációért felelős tárca nélküli minisztere a két állam vezetése közötti jó kapcsolatokat és az ország uniós integrációját hangsúlyozta. Mint mondta, a magyar kormány által jóváhagyott eszközök fejlődést biztosítanak a támogatottaknak, de Szerbia is hasznát látja mindennek az adókon és a térség fejlődésén keresztül. Hozzátette, a szerb kormány számára fontos a két ország közötti szoros együttműködés folytatása, ebben pedig a vajdasági magyarok a legjobb közvetítők.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere a Sportcsarnokban a nyertesek tömeges jelenlétével kapcsolatban kiemelte: a nemzeti összetartozás mint közös ügy a legjobb leírása a mai napnak. Többször is hangsúlyozta, hogy a két ország kormánya a történelmi sérelmeket rendezte, jelenleg pedig a szerb-magyar barátság történelmi csúcsán van. Kiemelte, a két ország úgy tekint a vajdasági magyarokra, mint a Magyarországot és Szerbiát összekötő legfontosabb kapocsra, amelynek megerősödése mindkét országot erősíti. (vajma.info)