Citra je i dalje popularan instrument mađarske udruge u Vukovaru

0
10

Drugu godinu zaredom Udruga Mađara Grada Vukovara uspješno se prijavljuje s mađarskom udrugom Lajta-szeret na natječaj Fonda Sándor Csoóri. Ovogodišnji program edukacije mađarske narodne pjesme i glazbe polako se bliži kraju. Za kraj edukacije krajem rujna planiran je događaj na kojem će zbor i citraški sastav predstaviti naučeno.

Program edukacije narodne glazbe u Vukovaru održan je tijekom pet vikenda, od studenog 2018. do lipnja 2019. u Domu Mađara u Vukovaru. Udruga Mađara  prijavila se na natječaj Fonda Sándor Csoóri s udrugom Lajta-szeret iz Mađarske čiji su članovi organizirali tečaj.

Prošle godine su bile dvije uspješne prijave na natječaj Fonda Sándor Csoóri: jedna za tečaj narodne pjesme i druga za  narodnu glazbu u Vukovaru, koji će se opet provesti u suradnji s udrugom Lajta-szeret. U Domu Mađara u Vukovaru programi se odvijaju od siječnja, sastajali su se dok je to bilo moguće, a tijekom karantene su vježbali kod kuće. Trenutno mjere ovakve tipove okupljanja, stoga je 7. i 8. kolovoza došlo do edukacije uz vodstvo učitelja narodne glazbe i izrađivača citre, Gyule Husia i člana glazbenog sastava Somogy, Imre Boldizsár.

Članica udruge Lajta-szeret, Viktória Bódi rekla je da se za kraj programa krajem rujna planira kulturni događaj na kojem će zbor i mali sastav predstaviti naučeni repertoar.

Predsjednica Udruge Mađara Grada Vukovara, Rozalija Jakumetović rekla je da svoju djelatnost uvijek pokušavaju proširiti novim programima čime igraju važnu ulogu u oblikovanju života mađarske zajednice u gradu. U svom sjedištu redovno održavaju sastanke i imaju tradicionalne događaje. Njihov program educiranja narodne glazbe i pjesme i dalje je popularan, a citre su im omiljeni instrument. Ponosni su na svoj citraški sastav čiji su članovi marljivim radom došli do toga da su u više navrata nastupili pred publikom.

– Za ovu smo godinu planirali brojne programe, ali sada je zdravlje naših članova najvažnije tako da smo odlučili održavatiti samo manje događaje i nastupati samo na vlastitim događanjima – rekla je Rozalija Jakumetović.