„Cilj nam je da Rovátkák osiguraju prostor za portrete i djela pisaca i pjesnika Mađara u Hrvatskoj“

0
12

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku u okviru svečanog programa predstavljena su četiri broja koja su se pojavila 2021. godine časopisa pod nazivom Rovátkák, čije uredništvo čine suradnici Katedre za mađarski jezik i književnost, a u izdanju Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

Na području današnje Hrvatske ne postoji registrirana književnost mađarske nacionalne manjine, a postojali su, i postoje, autori koji su obogaćivali, odnosno i sada obogaćuju književnost Mađara koji ovdje žive. Tomu su dva uzroka: prvi – i možda, najočitiji – do završetka Domovinskog rata nije niti postojao takav pojam, do tada su bili sastavnim dijelom jugoslavenske mađarske manjine, odnosno dijelom vojvođanske književnosti. A, drugi uzrok, je nedostatak odgovarajućih foruma, radionica, odnosno prostora gdje bi pisci, pjesnici i poznavatelji književnosti mogli objavljivati svoje publikacije. Zbog toga je bio težak položaj pisaca, pjesnika Mađara u Hrvatskoj, jer nakon završetka Domovinskog rata niti društveni, niti politički odnosi nisu pogodovali osnivanju jedne književne zajednice hrvatskih Mađara.

-Ovaj rad je trajao više desetljeća, ali smo danas stigli do toga, da mijenjanjem tematike časopisa Rovátkák, koji se pojavljuje više od 10 godina, može se dogoditi promjena i na ovome polju, barem se nadamo. S time, da se časopis Rovátkák pojavljuje u novome formatu prvenstveno se fokusirajući na književnost, dali smo prostora onima koji se bave književnošću, kako bi se mogli manifestirati. Isto bismo voljeli i drugim umjetnicima pružiti mogućnost, zbog toga u svakome broju književna djela nadopunjujemo fotografijama ili nekim drugim vrstama umjetničkih slika – izjavila je Gabriela Dobsai, viša asistentica, glavna urednica časopisa.

Predstavljanje i razgovori za okruglim stolom

U svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku u okviru predstavljanja časopisa, organiziran je i okrugli stol, a prisutni su mogli čuti i pjesme pisaca Mađara u Hrvatskoj. Istaknuti cilj novoga uredništva je u časopisu Rovátkák osigurati prostor za portrete i djela pisaca i pjesnika Mađara u Hrvatskoj, kao i pojavljivanje znanstvenih publikacija i prijevoda u okviru te teme. Autore je na prezentaciji predstavljala Julianna Pastor.

-Jako me obradovala ova zamolba, jer se do sada malo njih bavilo time koliko nas, pjesnika Mađara, pisaca, pa i na amaterskom nivou, ima ovdje u Baranji. Dalje, raduje me činjenica što se na našim stolovima, mislim na umirovljene pedagoge, konačno pojavljuje lokalna književna „hrana“. Lijepo je što u našim selima ima balova, organiziraju se festivali, ali ne smijemo zaboraviti na činjenicu da ovdje žive i takve osobe koje svoje osjećaje, tuge, veselja pretaču na papir i voljeli bi to podijeliti sa zajednicom – rekla je umirovljena učiteljica Julianna Pastor, jedna od autora.

Novo uredništvo očekuje javljanje svih onih koji bi rado objavili svoja djela u književnom časopisu hrvatskih Mađara.