Četiri tjedna u virtualnim učionicama

0
18

Prije četiri tjedna obrazovanje se u Hrvatskoj preselilo u virtualne učionice i obiteljske domove. Učenici, nastavnici i roditelji su se uspješno prilagodili novoj situaciji. Prošli tjedan, odnosio se na ponavljanje gradiva, a učitelji su analizirali iskustva koja su stekli u protrklom vremenu. Od ovog tjedna započet će i ocjenjivanje učenika.

U cilju usporavanja epidemija koronavirusa, škole i vrtići zatvoreni su od 16. ožujka. Učenici osnovnih i srednjih škola na hrvatskom jeziku uče iz nastavnih materijala emitiranih na raznim programima nacionalne televizije. Međutim, škole na mađarskom jeziku bile su prisiljene pronaći pojedinačna rješenja, jer se u tim institucijama obrazovanje vrši prema hrvatskom kurikulumu, ali na mađarskom jeziku. Takve obrazovne ustanove se koriste različitim alatima i programima za komunikaciju sa učenicima i roditeljima.

Prošli tjedan je bio četvrti tjedan internetskog obrazovanja, kada su učenici ponavljali gradivo, a nastavnici analizirali iskustva posljednjih tjedana.

– Posljednjih smo tjedana uspješno savladali prepreke, koje su nam okolnosti donijele, učitelji i učenici su se jednako navikli na novu metodu obrazovanja, za koju smo mislili da će uslijediti za 20-30 godina. Iz povratnih informacija koje nam dolaze od naših učenika vidimo da svima nedostaje odlazak u školu, jer osjećaj pripadnosti zajednici ništa ne može zamijeniti – rekao je ravnatelj Prosvjetno- kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj, Janoš Andoči.

Novonastala situacija je donijela mnogo noviteta za sve, i učitelji i učenici su se upoznali s novim digitalnim alatima i naučili ih koristiti.

Janoš Andoči

Janoš Andoči rekao je da je većina nastavnika pozitivno ocijenila razvoj samostalnosti učenika i sposobnost organizacije vremena. Snašli su se jako dobro i kreativniji su nego prije. Ima učenika, koji se u ovoj situaciji više otvaraju, jer ne osjećaju toliki “teret” škole i pažnju školskih kolega. Naravno, postoje i nedostaci. Sada, na primjer, nema mogućnosti da uče jedni od drugih. Učitelj je iz kontakta očima osjetio da li je zadatak razumljiv i, ako je bilo  potrebno, ponovo objasnio, što je u virtualnom svijetu nemoguće. Nastavnici i učenici sada moraju provesti puno više vremena pred računalom. Nastavni planovi izvorno nisu bili namijenjeni digitalnom okruženju, stoga nastavnici neprestano osmišljaju nastavni materijal. Što se tiče vrednovanja naučenog, prema uputama Ministarstva, učenici od prvih do četvrtih razreda odnovne škole ocjenjivat će se usmeno, a viši razredi i srednjoškolci će dobiti najmanje dvije ocjene, jednu za svoju aktivnost i drugu za istraživačko-analizirajući rad iz svakog predmeta. Manji broj učenika u školama na mađarskom jeziku omogućava učitelju davanje više ocjena.

– Svjesni smo da je novi online obrazovni sustav ozbiljan izazov za sve nas, ali sada to treba shvatiti kao priliku za inovacije u obrazovanju iz kojih ćemo svi učiti – zaključio je Andoči.