Čelnici mađarskih udruga Karpatskog bazena susreli su se u Rijeci

Treći put održan okrugli stol o nacionalnoj politici Karpatskog bazena

12

Pod naslovom „Nakon izbora, ispred izazova“ održan je okrugli stol o nacionalnoj politici u Rijeci u subotu, u organizaciji Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH), gdje su sudionici usvojili zajedničku izjavu.

Na III. konferenciji o nacionalnoj politici Karpatskog bazena sudjelovali su Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku Ureda premijera Mađarske, Hunor Kelemen, predsjednik Demokratskog saveza Mađara Rumunjske, Bálint Pásztor, predsjednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, László Brenzovics, predsjednik Kulturnog saveza Mađara Zakarpatske oblasti, Krisztián Forró, predsjednik Saveza Felvideka (Slovačka), Dušan Orban, predsjednik Pomurske mađarske samouprave narodne skupnosti, kao i domaćin, predsjednik DZMH, Róbert Jankovics. Prisustvovali su i zaposlenici državnog tajništva za nacionalnu politiku koji svakodnevno održavaju kontakt s navedenim čelnicima.

-Bili smo domaćini izuzetno važnog okruglog stola o nacionalnoj politici, kojeg organiziramo već treću godinu zaredom. Primarna zadaća konferencije u Rijeci je pregled aktualnih nacionalno-političkih prioriteta između čelnika državnog tajništva za nacionalnu politiku i čelnika mađarskih stranaka izvan matične države, kao i analiza ozbiljnih političkih izazova u narednom razdoblju i rasprava o mogućem zajedničkom djelovanju. DZMH je proteklih godina postigla izvanredne uspjehe u službi interesa Mađara u Hrvatskoj, i to želimo nastaviti u narednom razdoblju – rekao je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, saborski zastupnik Mađara.

„Važno je istaknuti kako u nacionalnoj politici obraćamo pažnju jedni na druge”

Mađarske zajednice izvan matične države i dalje mogu opstati samo ako imaju snažno mađarsko zastupanje, koje se može očuvati i dodatno ojačati širokom kohezijom mađarstva –  istaknuli su sudionici u završnoj izjavi konferencije.

– Važno je da jedinstveno razmišljamo o gotovo svim pitanjima koja se tiču Mađara. Iza nas je vrlo dinamično razdoblje, jer je prošle godine održano nekoliko izbora u svim regijama. Istodobno, pred nama su još neki izazovi za koje se moramo pripremiti, mislim na predsjedničke izbore u Rumunjskoj, koje će slijediti parlamentarni izbori. Svrha ovih rasprava je pokazati ljudima da se ne pojavljujemo samo u politici i ne sjedimo jedni uz druge na raznim forumima, nego i njegujemo prijateljske odnose međusobno te zaista obraćamo pažnju jedni na druge – naglasio je Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku, u subotu u Rijeci.

Solidarnost s Mađarima Zakarpatske oblasti

Sudionici riječke konferencije složili su se da samo mirno rješenje rusko-ukrajinskog rata može jamčiti sigurnost i dugoročni razvoj regije te su izrazili zabrinutost zbog niza poteškoća s kojima se suočava mađarska zajednica u Zakarpatskoj oblasti zbog rata. Potpisnici su izrazili nadu da će se, kao uvjet za pridruživanje Ukrajine Europskoj uniji, u potpunosti obnoviti prethodna prava mađarske zajednice u Zakarpatskoj oblasti. Završna izjava konferencije odaje priznanje mađarskoj zajednici u Zakarpatskoj oblasti za njezinu ustrajnost u domovini unatoč ratnoj i teškoj društvenoj i gospodarskoj situaciji kao posljedici rata, te za njezine napore u održavanju svojih institucija unatoč izazovima.

Sudionici foruma pozdravili su rezultate postignute na izborima za Europski parlament, „koji pokazuju da je mađarskim zajednicama važno da se njihov glas čuje i na europskoj razini”. Također su se prisjetili pokojnog predsjednika Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Istvána Pásztora, koji je preminuo prošle jeseni, a koji je „bio važan stup jedinstva Mađara u Karpatskom bazenu”.

Čelnici mađarskih stranaka izvan matične države smatraju uspješnom konferenciju održanu u impozantnoj Villi Anna, sjedištu DZMH ogranka Primorsko-goranske županije.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.