Budapesti konferencia a nemzeti kisebbségvédelem jó gyakorlatairól

0
49
Kalmár Ferenc, Milan Bošnjak, Andócsi János és Hordósi Dániel

A nemzeti kisebbségvédelem jó gyakorlatai címmel rendeztek nemzetközi konferenciát a múlt héten a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Az eseményre a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) is meghívást kapott.

Magyarország májusban vette át az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának elnöki tisztségét fél évre. Elnöksége alatt az ország külön hangsúlyt fektet a nemzeti kisebbségekre, melyek helyzetét egy négyrészes konferenciasorozat keretében mutatja be. A múlt héten tartották meg a sorrendben 3. ilyen konferenciát, mely a kisebbségvédelem jó példáit mutatta be.

A témában többek között előadást tartott Kalmár Ferenc, a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság (HMKVB) magyar társelnöke, valamint Milan Bošnjak, a HMKVB horvát társelnökhelyettese, akik az általuk vezetett bizottságot mint jó példát mutatták be. A HMKVB ugyanis azon kevés vegyes bizottságok egyike, amely valóban működik és kézzelfogható eredményeket ér el.

A két társelnök előadásában bemutatta azokat a projekteket, melyek a bizottságnak köszönhetően jöhettek létre. Ilyen többek között az eszéki magyar iskolaközpont kollégiuma, a laskói általános iskola tornacsarnoka, valamint a pécsi horvát színház is. A konferenciára meghívták a HMDK-t is, melynek képviseletében Andócsi János alelnök és Hordósi Dániel elnökségi tag vett részt a tanácskozáson.

– Jó volt látni, hogy a HMDK és a horvátországi magyarság szervezeteinek a munkáját nemzetközi szinten is elismerik és jó példaként tartják számon. Fontosnak tartom, hogy ezt a szintet meg is őrizzük, erre továbbra is törekedni fogunk – mondta Andócsi János, a HMDK alelnöke, aki maga is a horvát-magyar  kisebbségi vegyes bizottság tagja, és aki szerint a konferencián hallott többi előadás is színvonalas volt.