Budapesten ülésezett a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége

0
62

Múlt szombaton tartotta évi közgyűlését a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) Budapesten. A tanácskozásra a HMDK is meghívást kapott.

Jelentős változás állt be 2010 óta a nemzetpolitikában, ezen belül az anyaország és a diaszpóra kapcsolata sokkal erősebbé vált – jelentette ki Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa múlt szombaton a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének budapesti közgyűlésén. Szilágyi Péter hangsúlyozta: az elmúlt kilenc évben jelentős előrelépések történtek, egyre több programot kínálnak minden régiónak, ahol élnek magyarok. Emlékeztetett: 2019 a külhoni magyar gyerekek éve. Ennek részeként csomagot biztosítanak az anyasági támogatás Kárpát-medencei igénylőinek, pályázatok révén segítik a gyermekbarát tevékenységet folytató egyházi és civil szervezeteket, vállalkozásokat, de egészségügyi szakemberek képzése és táborszervezés is része a programnak.

A közgyűlésen a horvátországi magyarságot Andócsi János, a HMDK alelnöke képviselte, aki részt vett a határon túli vezetők kerekasztal-beszélgetésén is, melynek moderátora dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott volt.

– Fontosnak tartom, hogy a horvátországi magyar országos szervezet a Kárpát-medencén kívül élő magyarsággal is jó kapcsolatot ápoljon, hiszen a céljaink közösek, bárhol is éljünk a világban. A közgyűlésen kívül egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, ahol Horvátország biztonságpolitikai kihívásairól, az EP-választás tétjéről és a HMDK nemzetpolitikai tevékenységéről beszéltem. Külön hangsúlyt fektettem a migrációra és elmondtam, hogy sajnos számunkra ez a kérdés nem virtuális, mint egyes nyugat-európai politikusoknak, hanem a valóság volt 2015-ben, amikor Árpád-kori magyar falvainkon migránstömegek masíroztak át – mondta Andócsi János, a HMDK alelnöke.