Budapesten jártak a nyugat-szlavóniai magyarok

88
A dežanovaciak

A nyugat-szlavóniai magyarok nemzetünk fővárosába utaztak. A kétnapos kirándulásra a daruvári és pakráci magyarok augusztus végén, a dežanovaciak pedig szeptember elején kerítettek sort.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően a nyugat-szlavóniai magyarok minden évben ellátogatnak Magyarországra, hogy ezzel is erősítsék kötődésüket az anyaországhoz. Jártak már Kalocsán, Szegeden és a Balatonon is, idén pedig nemzetünk fővárosát vették célba.

Ott-tartózkodásuk során ellátogattak a Parlamenthez, jártak a Hősök terén, de a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatait is megcsodálták. A kirándulást két turnusban bonyolították le, először a Daruvári Magyarok Közösségének és a Pakráci Magyarok Egyesületének a tagjai keltek útra, majd a Dežanovaci Magyarok Közössége járta be Budapestet. Mindhárom csapat tagjai nagyon élvezték a kirándulást, mondani sem kell, hogy szép élményekkel a tarsolyukban tértek haza.

– Köszönjük a magyar kormánynak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatást és azt, hogy ránk, szórványban élő magyarokra is figyelmet fordítanak, ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy meg tudjuk élni magyarságunkat – mondta Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke.

A daruvári magyarok közösségét nem sokkal a kirándulás után az Európa Tanács (ET) küldöttsége látogatta meg, tagjai a régióban élő kisebbségek helyzetére voltak kíváncsiak. Az ET az európai országok jogállamisága felett őrködő szervezet, nem az Európai Unió intézménye, nem tévesztendő össze az Európai Tanáccsal, mely az unió tagállamainak állam- és kormányfőiből álló legfőbb döntéshozó testület.

A daruváriak