Brexit: Zágráb támogatná a kilépési határidő meghosszabbítását

0
11

Horvátország támogatná a brit EU-tagság megszűnésére kijelölt március végi határidő meghosszabbítását – jelentette ki Andrej Plenković kormányfő múlt szerdán Zágrábban, ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot a kilépés miatt, amely szerinte a referendummal való visszaélés következménye.

Úgy vélte: két lehetséges forgatókönyv van a határidő meghosszabbítására. Az első a rövidebb, amely az európai parlamenti választásokig, esetleg július 1-jéig tarthat, a második akár hosszabb ideig is, de ez számos egyéb kérdést vetne fel, például az Európai Parlament összetételét – mondta. Ami a kilépési határidő meghosszabbítását illeti, azt szeretné, ha a rövidebb változat mellett döntenének.
Plenković emlékeztetett, hogy a brexitről szóló népszavazás előtt 2016-ban számos olyan információt zúdítottak az emberekre, amelyek megrémítették őket, ezek pontatlanok és hamisak voltak, és emiatt a többség az Európai Unió (EU) elhagyása mellett döntött. Mint mondta: a többség akaratát tiszteletben kell tartani, de ez rossz Nagy-Britanniának. Hozzátette: Brüsszel mindent megtett annak érdekében, hogy Nagy-Britannia rendezett módon léphessen ki az EU-ból.
A brit alsóház két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt. A múlt kedd esti szavazáson az egyezményre 242, ellene 391 képviselő szavazott, vagyis 149 fős többséggel vetették el a megállapodást.