Brenzovics Laszló marad a KMKSZ elnöke

0
10

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szeptember 19-én, Beregszászban megtartott 31., tisztújító közgyűlésén újabb három évre megválasztotta elnökévé Brenzovics Lászlót.

Az eltelt három évet értékelő beszédében Brenzovics László kiemelte, hogy folytatódtak azok a rendkívüli jelentőséggel bíró támogatási formák, amelyek 5–10 évvel ezelőtt kezdődtek meg. „Az elmúlt öt évben Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság támogatására 56 millió dollárnyi támogatás érkezett” – fogalmazott a megye egészére kiterjedő változtatásokról szólva, amelyhez hozzátette: a legutóbbi tárgyalásokon döntöttek a támogatások folytatásáról – az anyaország támogatása töretlen.

A kárpátaljai magyar politikus, összegezve a tavalyi elnök- és parlamenti választások eredményeit, leszögezte: a változáshoz fűzött remények nem valósultak meg, tovább folynak a megalapozatlan perek a kárpátaljai magyarság ellen. Az ukrán–magyar kapcsolatban eddig nem tapasztalható javulás, azonban a hamarosan sorra kerülő Szijjártó–Kuleba-találkozó újabb előrelépést jelenthet.

„Az októberi választások tétje: lesz-e magyar érdekképviselet az önkormányzatokban? Olyan igazi magyar érdekképviselet, amely fel mer állni és valóban védeni tudja jogainkat” – emelte ki Brenzovics László, hozzátéve: a másik fontos dolog az, hogy folytatódnak-e azok a támogatási programok, amelyeket sikeresen elkezdtek és azóta is zajlanak? „Mi ezért fogunk küzdeni a választásokon!” – hangsúlyozta.

Ellenjelölt nem lévén a jelen lévő küldöttek nyílt szavazással, ellenszavazat nélkül választották a KMKSZ elnökévé az eddigi elnököt, Brenzovics Lászlót, alelnökké pedig Barta Józsefet és Gulácsy Gézát.

A HMDK gratulált Brenzovics Laszlónak

A HMDK elnöke, Jankovics Róbert hétfőn levélben gratulált a KMKSZ elnökévé történt újraválasztásához Brenzovics Lászlónak, és további sikeres és eredményes munkát kívánt neki.