Brat uz brata, Mađar uz Hrvata! – – Laslovo je palo prije 29 godina

0
22

Na 29. obljetnicu pada Laslova u slavonskom selu održana je komemoracija. Četvrtu godinu zaredom je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved nazočio komemoraciji, koja je započela u utorak u podne.

Laslovački tim koji se uglavnom sastojao od lokalnih Mađara i Hrvata, 152 dana je branio mađarsko selo iz doba Arpada od jedne od najjačih vojski u Europi. 24. studenoga 1991. nekolicina naoružanih muškaraca više nije mogla držati frontu pa su bili prisiljeni napustiti selo zajedno s preostalim stanovnicima.

Višemjesečna žestoka opsada odnijela je 48 života i do dana današnjeg se ne zna za 18 ljudi. Nakon herojske obrane, velikosrpski agresori predvođeni Arkanom okupili su selo, opljačkali i zapalili kuće te ubili one koji su ostali u svojim domovima. U borbama je gotovo cijelo naselje uništeno, a obnova je dugo trajala. Danas, šetajući ulicama sela, gotovo je nemoguće vidjeti staru kuću, tek nekoliko zgrada, uključujući crkvu, otkriva nekadašnju sliku Laslova.

Na komemoraciji posljednjih godina nazočan i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik vlade, Tomo Medved

Od mirne reintegracije, na dan obljetnice tragedije od prije 29 godina organizira se komemoracija na spomen-mjestu izgrađenom u čast branitelja. Komemoraciji svake godine prisustvuje sve više ljudi, među kojima je posljednjih godina nazočan i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik vlade, Tomo Medved.

– Branitelji Laslova najljepši su primjer hrvatsko-mađarskog zajedništva, budući da su zajedno, brat uz brata, Mađar uz Hrvata branili svoje rodno selo gdje su živjeli u miru do posljednjeg, dok ih rat nije sustigao. U obrani sela, nažalost, život je izgubilo 48 ljudi, ali njihova žrtva nije bila uzaludna. Danas smo ovdje sa zastupnikom mađarske manjine, braniteljima i obiteljima žrtava kako bismo zahvalili braniteljima Laslova na hrabrosti i primjeru, koji je vodič za mlađe generacije – rekao je Tomo Medved.

Saborski zastupnik, Robert Jankovics također je odao počast rekavši da je proteklih dana održano nekoliko komemoracija. Nakon komemoracija u Vukovaru i Dalj Planini, sada se sjećaju heroja i mučenika Laslova.

– Mađarska krv je također utkana u temelje moderne Hrvatske, jer su prije 29 godina mnogi naši sunarodnjaci dali svoje živote za neovisnost ove države. Milost i sjećanje obvezuju nas na učenje i počast. Sve to moramo prenijeti na mlađe generacije i moramo učiniti sve da ubijeni Mađari i članovi obitelji nestalih vojnika mogu dostojanstveno živjeti dalje – rekao je Jankovics.

Robert Jankovics i Oliver Matijević

Na komemoraciji su između ostalih bili prisutni i mađarski konzul iz Osijeka, Béla Gárdos, predsjednik vijeća Osječko-baranjske županije Dragan Vulin  i  izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, Oliver Matijević.

Službeni program komemoracije započeo je uoči pada sela, kada su mjestani u Parku branitelja zapalili 48 svijeća u spomen na poginule. Junake Laslova ne pamte samo u selu. Bivših branitelja slavonskog naselja prisjetili su se svugdje gdje počivaju poginuli vojnici.