Bormaraton 2022 – egyeztető ülés Vörösmarton

0
394

A vörösmarti Bormaraton kétségkívül a Drávaszög legnagyobb és legmeghatározóbb, borral kapcsolatos rendezvénye. A kétnapos borünnepre rendszerint tömegek érkeznek, és nem túlzás azt állítani, hogy a földgolyó minden pontjáról vannak látogatók. Ez minden bizonnyal idén is így lesz, emiatt a napokban már sor került az első egyeztető ülésre, ahol a szervezők a borászokkal együtt döntöttek a rendezvény dátumáról is: idén szeptember 23-24-én kerül sor a Bormaraton elnevezésű eseményre.

A bormaratonnal kapcsolatos első idei egyeztető ülésnek a vörösmarti Baranjski dvori vendégház adott otthont (az ő tulajdonukban van az a magyar nemzeti színekben pompázó elektromos jármű, amely tavaly a bormaratonon debütált).

A szervezőktől megtudtuk, hogy már hetek óta nagy az érdeklődés az idei bormaraton iránt, ezért volt szükséges mielőbb dönteni az időpontról.

– Az egyeztetésre meghívtuk a környék borászait, akikkel együtt döntöttünk arról, hogy szeptember 23-24-én szervezzük az idei rendezvényünket. Természetesen mindenki elmondta, hogy legutóbb szerinte mik voltak a pozitívumok és a negatívumok, és mi az, amin változtatni tudunk. Természetesen a változtatások nagy részének anyagi vonzata van – mondta Bisztricán Hajnalka, a szervező Szurdok Egyesület elnöke, aki hozzátette, hogy az idei eseménynek két partnerországa lesz, Magyarország és Macedónia.

Horvát Krisztián szervező közölte, hogy a rendezvény most is kétnapos lesz. Közismert, hogy a „maraton” itt azt jelenti, hogy a résztvevők pincéről pincére járnak azzal a céllal, hogy minél több helyen és minél rövidebb idő alatt elfogyasszanak egy-egy pohár bort. Néhány éve egy új versenyszámmal is bővült a program, méghozzá az úgynevezett prémium bormaratonnal, amelyre most is a pénteki napon kerül sor. Ez egy lazább, könnyedebb hangulatú része a rendezvénynek, mely a borok élvezetéről szól, nem a versengésről, ily módon is bemutatva a vidék elsőrangú bortermő adottságait.

A bormaratonnak természetesen most is számos kísérőprogramja lesz, amelyek tervezése folyamatban van.

Az egyeztető ülésen részt vett Jankovics Róbert HMDK-elnök is, aki kifejtette, az, hogy ilyen sikeres a rendezvény, elsősorban a vörösmartiak erőfeszítéseinek, összefogásának köszönhető. De mint mondta, nagyon fontos az a háttérmunka is, amelyet a HMDK biztosít, hiszen ennek köszönhetően sikerült kieszközölni, hogy a horvát kormány támogassa ezt a rendezvényt, és a magyar kormány is partner legyen.

– A HMDK most is teljes mellszélességgel áll a rendezvény mögött, hiszen egy olyan eseményről van szó, amely a hegyaljai pincészetek borainak a hírnevét öregbíti, és amelynek a hozadékából nem mellesleg a helyi szállásadók és mindenki, aki a turizmusból él, részesülni fognak – mondta Jankovics Róbert.

A térség egész éves vendégéjszakáinak a 10%-át a bormaratonos hétvége produkálja.

Vörösmarti Bormaraton