Borbírálóként Magyarország legnagyobb borversenyén

0
140

A VinAgora Magyarország legnagyobb, világszinten elismert borversenye, melyre idén az egyik karancsi pincészet borászát, Bálint Tivadart is felkérték borbírálónak, aki beszámolt nekünk az ott szerzett élményeiről, tapasztalatairól.

A VinAgora Nemzetközi Borverseny 1992-es alapítása óta a világ szakmailag is legelismertebb versenyei közé tartozik. A legnagyobb nemzetközi szakmai szervezet, az OIV (Nemzetközi Szőlő és Bor Szervezet) védnökségét élvezi, illetve aktív tagja a VINOFED-nek (Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége). A VinAgora az egyetlen olyan rendezvény Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borokat együtt bírálják el nemzetközi szaktekintélyek.

Az eseményre több alkalommal szervezett már szakmai kirándulást a HMDK Gazdaköre, a karancsi Szabó pincészet pedig többször nevezett be boraival a megmérettetésre. A VinAgorán, melyre múlt hétvégén került sor, első alkalommal vett részt horvátországi magyar borbíráló Bálint Tivadar, a Szabó pincészet borásza személyében.

Bálint Tivadar

– Az elmúlt közel tíz évben számos versenyen bíráltam Magyarországon is, így már ismert vagyok a szakmai berkekben, ezenkívül külföldi vagyok, s a VinAgora feltétele, hogy külföldiek is alkossák a zsűricsapatokat, ráadásul beszélek magyarul, angolul, amire szükség van az értékelés során, fiatal vagyok, Magyarországon pedig támogatják a fiatal borászokat, feltételezem, ezért esett rám a választás – tudtuk meg Tivadartól.

Hétszázhetvenöt borminta az idei versenyen

Beavatott bennünket a verseny részleteibe is. Idén 775 bormintával neveztek a borászok Argentínából, Ausztráliából, Brazíliából, Uruguayból, illetve az európai „boros” országokból. Legtöbb volt a fehérbor, majd a vörös, a rozé, de a részvételből az is kitűnt, egyre többen foglalkoznak ún. habzóborral és pezsgővel is.

A zsűri változatos összetételű, számos országból érkező, széleskörű kóstolási tapasztalattal rendelkező tagokból állt. Egy-egy hattagú zsűricsapat a rendezvény első két napján 45-45 bormintát ízlelt meg és véleményezett.

– Az osztályzás során ezüst és arany értékeléseket osztottunk, s az általunk kiválasztottak 30%-a kapott tényleges ezüst- és aranyérmet, majd ezekből kerültek ki a csúcsszuper kategóriás borok és Champion-díjak, borkategóriák szerint – ismertette az értékelés folyamatát a várdaróci származású borász.

A bírálat során azt tapasztalta, idén a rozéfelhozatal volt a legalacsonyabb minőségi szinten, viszont kiváló nedűket kóstolhattak az aszúborok kategóriájában, amely érdekes és új tapasztalat volt számára, hiszen vidékünkön nem foglalkoznak az ún. botritiszes borokkal.

Elektronikus redszerben folyt a bírálómunka

Az értékelés különlegessége volt, hogy nem papír alapon történt, hanem elektronikusan.

– Minden zsűritag egy táblagépen végezte a feladatát egy profi alkalmazás segítségével, amelyen látszott a szakértelem, az innovatív rendszer segítségével ráadásul sokkal gyorsabb volt az adatfeldolgozás – tudtuk meg Tivadartól.

A VinAgorán szerezhető érmek jelentőségével kapcsolatban elmondta, noha a nevezési díjak magasak, a világszinten elismert borversenyen szerzett kitüntetés marketing szempontjából hatalmas jelentőséggel bír, egy-egy ilyen díj felkelti a média és a borkereskedők figyelmét, megnöveli a termék piaci értékét.

A Szabó pincészet 2017-es cabernet sauvignon-nal nevezett

A Szabó pincészet az idei versenyre egy bormintával nevezett be, Tivadar a bírálat során természetesen nem értékelhette saját borát, erre szigorúan odafigyelnek a szervezők.

– Egy 2017-es évjárátú cabernet sauvignon-t választottam a pincénkből. A mostani vörösbor-trendeket tekintve úgy látom, egy nemzetközi versenyen egy elegáns, kicsit gyümölcsösebb borral, amelyben nem a faérlelés dominál, talán van keresnivalónk – avatott be Tivadar idei választásába.

Megjegyezte, a zsűrizés során az volt a benyomása, van rá esély, hogy eredményes lesz a nevezésük.

Az viszont már önmagában nagy eredmény, hangsúlyozta, hogy részt vehetett ezen az eseményen, bízik benne, hogy megállta a helyét, és meghívják jövőre is.

– Nekem, mint fiatal borásznak, nagy tapasztalat és nagy élmény bírálóként részt venni a VinAgorán. Csúcskategóriás borokat kóstolhattunk a világ minden tájáról, ezek zamatának a birtokában az ember elhelyezheti a rangsorban a saját borát, vagyis teljesebb képet kap saját munkájáról – nyilatkozta lapunknak Tivadar, hozzátéve, az elmúlt években számos versenyen megfordult bírálóként, s kevésbé a képzés, tanfolyamok során, inkább ezeken az alkalmakon tett szert a szakmai tudásra.