Bojlis horgászverseny Vinkovciban

0
719

Háromnapos bojlis horgászversenyt rendeztek a hétvégén a vinkovcei Bajer-tónál. A nemzetközi megmérettetésen 15 csapat vett részt; horvátországi versenyzőkön kívül voltak résztvevők Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Ausztriából is.

A horgászverseny főszervezője a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat volt, melynek alelnöke, Racsman Dániel is nagy hódolója a sportágnak.

Racsman Dániel

– A háromnapos horgászverseny lényege nem a versengés volt, hanem az ismerkedés, a társalgás, valamint hogy minél több ember érdeklődését felkeltsük a horgászat ezen műfaja iránt. Elégedettek vagyunk a versennyel, nagyon sok ember látogatott el ide másfél nap alatt – nyilatkozta lapunknak Racsman Dániel a verseny szombati napján.

Tavaly a vukovári Grabovo-tónál rendezték a kupát, akkor 13 csapat részvételével. Dánieltől megtudtuk, az ideire összesen 27 csapat jelentkezett, de a rendelkezésükre álló hely csak 15 csapat számára tette lehetővé a részvételt.

A rendezvény társszervezője volt a vörösmarti Mészáros Armond és a laskói Stojanović Dániel is, akik szintén régóta űzik ezt a tevékenységet.

– Horgászni gyerekkoromban kezdtem, a nagyponty-horgászatot pedig hét-nyolc éve űzöm. A hétvégéket – ha csak tehetem – vízközelben töltöm, és versenyekre is járok évente néhány alkalommal – mondta el lapunknak Mészáros Armond.

Mészáros Armond

A verseny kezdetén kisorsolták a csapatok horgászhelyét. Ezek elfoglalása után mindenki felállítja a kempinget, a felszerelést, utána pedig az etetés következik. A bojlis csalival minél nagyobb halakat igyekeznek bevonzani, minden csapat bízik a jó fogásban.

– Nehéz röviden beszélni erről a hobbiról, hiszen a bojlis horgászat szinte már tudomány. Míg régen két pecabottal és egy táskával jártunk horgászni, most már három kocsival visszük a horgász- és kempingfelszerelést – tudtuk meg Stojanović Dánieltől.

Stojanović Dániel

Sátor, ágy, székek, asztal, horgászbotok és bottartó állvány képezi a felszerelés részét, de nagy helyet foglal el a csali is, ami nem egy doboz giliszta, hanem több tíz kilónyi kukorica, különböző magok és az ún. bojli, ami egy speciális, gömb alakú csali. Fő alkotóelemei a különböző hal-, hús- és növényi lisztek, természetes kivonatok és csábító aromák. A bojlis horgásztechnikával elsősorban a nagyhal a cél, a versenyzők a pontyot és az amurt látták legszívesebben a horgukra akadva.

A versenyen összesen 413 kilogramm halat sikerült kifogni. Sokan úgy búcsúztak, hogy remélik, hamarosan ismét találkozhatnak, hiszen olyan ez számukra, mint egy terápia, amitől teljesen feltöltődnek. És mi a jobb annál, ha azt csinálhatja az ember, amiben örömét leli.