Bogata ponuda dogđanja u Laslovu

0
3

Vikend je u slavonskom Laslovu bio poprilično aktivan budući da su lokalne organizacije održale nekoliko događanja, kao i predaju obnovljene velike dvorane doma kulture.

Početak ljeta tradicionalno je sezona žetve za koju se vežu mnogi narodni običaji. U duhu toga, lokalno KUD Sándor Petőfi organiziralo je žetvenu svečanost povodom koje je predana novouređena velika dvorana doma kulture.

Velika dvorana nekretnine u vlasništvu KUD-a potpuno je obnovljena zahvaljujući našem saborskom zastupniku, Robertu Jankovicsu i DZMH-u. Pod velike dvorane, koja je nekada funkcionirala kao kino dvorana je izravnana, električna instalacija je obnovljena, zidovi su izolirani i otvoren je treći prozor kako bi u zgradu ušlo više prirodne svjetlosti. Obnovljenu dvoranu predali su predsjednik DZMH-a, Robert Jankovics i predsjednik KUD-a, Janoš Lapiš. Zatim je slijedio kulturni program u kojem su nastupile plesne skupine lokalnog KUD-a kao i zbor udruge Ružmarin.

– Stanovništvo Laslova je odavno zaslužilo da imaju dom kulture dostojan svojih aktivnosti. Posljednjih godina smo podržavali udrugu u tome koliko smo mogli, njihova zgrada obnovljena u nekoliko faza. To je naselje za DZMH oduvijek bilo važno o čemu svjedoči činjenica da smo pored doma kulture obnovili i Reformatsku crkvu i sudjelovali u izgradnji lovačkog doma – rekao je Robert Jankovics, koji je dodao da mještani i dalje mogu računati na njegovu pomoć.

Predsjednik KUD-a Petőfi Sándor, Janoš Lapiš je zadovoljan obnovom zgrade.

– Za nas je bio veliki problem što je naša velika dvorana do sada bila više gledalište i nije baš bila pogodna za održavanje zabava i plesnih događanja, jer je bila i kosa i mračna. Sada je to riješeno zahvaljujući našem saborskom zastupniku, vrlo smo zahvalni na tome – rekao je Janoš Lapiš.

Kulinarsko natjecanje u duhu mađarskih tradicija

Tijekom vikenda u Laslovu su se održavali razni programi ne samo u domu kulture već i u blizini lokalnog lovačkog doma. Lokalna osnovna organizacija DZMH-a je zajedno s lovačkom udrugom Fazan i mađarskom manjinskom samoupravom općine Ernestinovo organizirala natjecanje u kuhanju gulaša u kotliću, na koje se prijavilo 18 ekipa. Osim mađarske hrane, mještani su oživjeli nekoliko starih laslovačkih mađarskih tradicija i običaja. U večernjim satima glavnu ulogu igrala je mađarska pjesma uz koju su se zabavljati do ranih jutarnjih sati.

– Smatrali smo važnim organizirati i takvo okupljanje budući je naše selo oduvijek bilo poznato po činjenici da je lokalno stanovništvo usko vezano za svoje korijene i tradiciju. Mislim da su se ljudi dobro osjećali tako da sam siguran da će biti nastavka – rekao je predsjednik lokalne organizacije DZMH-a, Dezső Kelemen, koji bi se želio još jednom svima zahvaliti na pomoći.

Događaj je sufinancirao Savjet za nacionalne manjine.