Bóbita gyermektánc-szemle Csúzán

A csúzai Jókai Mór Kultúregyesület szervezésében vasárnap került sor a gyermektánc-találkozóra, melyen a helyi Hajnalcsillagon kívül a várdaróci és a kiskőszegi gyermektánccsoportok léptek színpadra.

A Jókai Mór Kultúregyesület gyökerei az 1880-as évekig nyúlnak vissza. 1999-ben alakult újjá, azóta a falu meghatározó civil szervezete. A művelődési egyesület keretei között három szekció működik, a Pódium Amatőr Színjátszó Társulat, a Szivárvány rajzszakkör és a Hajnalcsillag gyermektánccsoport.

Utóbbiban szeretik meg a gyerekek a magyar népzenét, itt sajátítják el az első tánclépéseket és szerzik meg a kellő alapot ahhoz, hogy idővel a Csárdás táncegyüttesben űzhessék a hagyományápoló tevékenységet.

Pinkert Ilona, a tánccsoport vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, örülnek, hogy a koronajárvány után, illetve a hidegebb hónapok után most végre ismét megmutathatják munkájuk gyümölcsét a gyerekek. Több drávaszögi és szlavóniai kultúregyesülettel is kapcsolatban állnak, más településekre is meghívást kapnak vendégszereplésekre. Hogy viszonozzák a vendégszeretetet, néhány éve gyermektánc-szemlét szerveznek Bóbita néven. Erre a rendezvényre került sor most vasárnap, melyen a csúzai Hajnalcsillag gyermektánccsoporton kívül a Várdaróc Magyar Kultúregyesület Gerle tánccsoportja, valamint a kiskőszegi HMDK-alapszervezet Liliom gyermektáncegyüttese mutatták be koreográfiáikat, táncjátékaikat, amelyeket a közönség vastapssal jutalmazott.

Kováts Zsuzsannától, a kultúregyesület elnökétől megtudtuk, rendezvényüket a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.