Bóbita – folklorna smotra najmlađih

5

Kulturno-umjetničko društvo Jókai Mór iz Suze u nedjelju je održalo svoju tradicionalnu smotru dječjeg folklora. Osim vlastitih plesnih skupina, nastupile su i dječje folklorne skupine iz Vardarca, Batine, Belog Manastira i Dalj Planine.

Smotra dječjeg folklora Bóbita svake godine privlači veliki interes, a tako je bilo i ove godine. Dom kulture u Suzi bio je pun sudionika, a izvođači su rado pratili nastupe jedni drugih iz publike.
Voditeljica dječje folklorne skupine Hajnalcsillag Kulturno-umjetničkog društva Jókai Mór, Ilona Pinkert u svome pozdravnom govoru rekla je da je cilj događaja ugostiti dječje plesne skupine kulturnih udruga s kojima njeguju dobre odnose i sudjeluju na njihovim događajima. Tako tradicija i aktivnosti za očuvanje identiteta postaju snaga koja oblikuje zajednicu ne samo na lokalnoj razini, već i šire.

Program su otvorile i zatvorile mlađa i starija dobna skupina Hajnalcsillaga sa svojim koreografijama, a članice udruge su također imale samostalnu izvedbu. Osim njih, nastupili su i Gerle, dječja plesna skupina Udruge za očuvanje tradicije Várdaróc, Liliom dječja plesna skupina DZMH ogranka Batina, Csillagocskák plesna skupina DZMH ogranka Beli Manastir, te mladi plesači Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Dalj Planine.
Nakon toga, podijeljene su zahvalnice među voditeljima udruga. Žužanna Kovats, predsjednica Kulturno-umjetničkog društva Jókai Mór, u izjavi za naš list zahvalila je svim sudionicima na sudjelovanju.

Program je održan uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Zagreb i Zaklade Bethlen Gábor. Smotra „Bóbita” pokazuje da je važno rano započeti s učenjem narodnih plesova kako bi se osnovni koraci što prije usvojili, te kako bi se kod mladih razvila ljubav prema narodnim plesovima i glazbi, koju će zatim moći nastaviti na višoj razini u omladinskim i odraslim plesnim skupinama. To je uvjet da naše plesne skupine ubuduće ne ostanu bez članova, a ni pozornice bez nastupa.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.