Blagdan kralja svetog Stjepana u Kotlini

0
4

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) je u čast osnivanja mađarske države i Dana svetog Stjepana 20. kolovoza održala središnju proslavu u Kotlini. Predsjednik DZMH-a, Robert Jankovics održao je svečani govor.

20. kolovoz jedan je od najstarijih mađarskih praznika. Dan svetog Stjepana je ujedno i dan utemeljenja kršćanske mađarske države, i simbol tisućljetnog postojanja mađarske države.

Za vrijeme njegove vladavine, kralj Stjepan I. je 15. kolovoza, na dan Velike Gospe sazvao kraljevsko vijeće i taj dan proglasio nacionalnim praznikom. Na kraju svog života već i bolestan, na ovaj dan je državu posvetio Djevici Mariji, a 1038. je na taj dan i umro.

Dan praznika je kralj sveti Ladislav prebacio na 20. kolovoz, jer je 1083. na taj dan uz pristanak pape Grge VII. na oltar u bazilici u Székesfehérváru podigao relikvij Stjepana I. što je bilo ekvivalentno njegovom posvećenju.

Ovaj je dan od tada crveno zapisan u srcu svakog Mađara. U čast sjećanja na naše predake slavimo ga iz godine u godinu.

S obzirom na ovogodišnju epidemiološku situaciju umjesto masovnog središnjeg događaja, svečana komemoracija odvijala se u užem krugu na koju su bili pozvani predsjednici organizacija DZMH i predstavnici mađarskih kulturnih udruga.

Središnji događaj DZMH-a svake godine je u drugom naselju, ove godine su se uzvanici okupili u slikovitom okruženju raskošno obnovljenog sjedišta DZMH-ovog ogranka u Kotlini. Zgradu je DZMH kupila 2017. godine. Obnovljena je u nekoliko faza čime je stoljetna zgrada spašena od propadanja te svečano otvorena ove godine. Sada je ponos naselja.

Pozornica je postavljena ispred podruma. Program su otvorili zajednički zbor Népdalkör iz Kotline i mješoviti zbor Luga,Vardarca i  Kopačeva. Monika Molnar iz Kopačeva recitirala je pjesmu Gyule Revicky: Szent István napján, zatim je folklorna skupina Csárdás iz Suze stupila na pozornicu. Atmosferu je uljepšala produkcija Eme Sen i Janoša Bico, koji su izveli dvije prelijepe pjesme uz pratnju zborova.

Svečani govor

U svom svečanom govoru predsjednik DZMH naglasio je zasluge našeg utemeljitelja, kralja svetog Stjepana. U vezi s praznikom 20. kolovoza, Robert Jankovics upozorio je da njegovanje vrijednosti prošlosti nije samo naš zadatak, nego je i jedan od ključa za budućnost naše nacije. Ovim putem se zahvalio Vladi Mađarske na pružanju učinkovite potpore Mađarima u Hrvatskoj posljednjih godina. Govorio je o rezultatima koje je u posljednjih nekoliko godina postigla jedina krovna nevladina organizacija Mađara u Hrvatskoj.

„DZMH je oduvijek bio nositelj zaštite interesa i težnji Mađara u Hrvatskoj i tako će ostati još jako dugo. Hrabrio je sve da budu ponosni na ono što smo postigli, ali i da svaki dan činimo ono što je potrebno da naša djeca govore mađarski, da pohađaju mađarske škole, da dobro uče i budu vrijedni članovi mađarske zajednice u Hrvatskoj.

Posvećenje kruha

Čovjekova najosnovnija namirnica, kruh, simbolizira život i dom. Na proslavi 20. kolovoza smo kruhom vezanim vrpcom u nacionalnim bojama izrazili da su život i dom povezani.

Kruh od novog brašna postao je dio svečanog stola i simbol proslave državnosti među Mađarima u Hrvatskoj, a time i bitan dio programa Dana svetog Stjepana. Kruh je posvetio župnik Gyula Andrási uz sudjelovanje po jednog člana zbora Népdalkör iz Kotline i folklorne skupine Čardaš iz Suze.

Ponovo smo bili dio dostojanstvene, lijepe proslave.

Događaju je prisustvovao i generalni konzul Mađarske u Osijeku, Béla Gárdos.

Bivši učitelj rodom iz Kotline i nekadašnji dirigent zbora, Arpad Keresteš većinu svog slobodnog vremena provodi slikajući. Izložba njegovih slika otvorena je podrumskoj prostoriji sjedišta DZMH-a u Kotlini.

– Ideja da naslikam portrete ljudi s kojima sam desetljećima surađivao u bojama DZMH-a za opstanak naših Mađara je došla prije gotovo deset godina – riječ je o ljudima koji su tih nekoliko desetljeća definirali sudbinu Mađara u Hrvatskoj. Naslikao sam neke, zatim sam zbog zdravstvenih problema prestao, pa  2017. godine počeo ponovno. Ne ide to tako glatko kao što mislite. Ponekad se tjednima, mjesecima, da ne kažem i godinama borim da dobijem ono što želim. Ovdje prikazani portreti također nisu besprijekorni. Ne morate gledati prestrogo, to je djelo slikara koji je iz hobija i ljubavi predao svoje vrijeme ovoj aktivnosti. Kad sam čuo da se danas u Kotlini, u mojem rodnom selu, održava proslava Dana sv. Stjepana, ponudio sam da predstavim tih petnaest portreta zajednici. Prvenstveno zato što je Kotlina moje rodno selo i još uvijek je nosim u srcu. Nadam se da još imam vremena i snage da nastavim i naslikam one koji su sad izostavljeni.