„Bízom benne, hogy tanúja leszek az itteni magyarság újjászületésének”

0
42

Fuzik János, Magyarország eszéki főkonzulátusának újonnan kinevezett vezetője volt múlt heti stúdióvendégünk, akivel eddigi pályafutásáról, horvátországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Fuzik János idén tavasztól tölti be a főkonzuli tisztséget Magyarország eszéki külképviseletén.

Szegedről érkezett hozzánk, az alföldi magyar városba pedig négy évtizede került, amikor is elindította a szegedi körzeti televízió szlovák adását, ez 1983-ban történt. Tizenhat évet töltött televíziózással, aztán a nemzetiségi politika felé vette az irányt.

– Feltett szándékom volt, hogy a magyarországi szlovákság – amelyhez tartozom – életét igyekezzem a korosztályommal együtt felpezsdíteni. 1999-től újabb tizenhat esztendeig az országos szlovák önkormányzat elnökeként tevékenykedtem Budapesten, végül pedig az országgyűlés nemzetiségi szószólója voltam az első „garnitúrában”, amikor a magyar parlamentbe nemzetiségi szóvivők kerülhettek. Én szlovák szószólóként és az országgyűlés nemzetiségi bizottsága elnökeként tevékenykedtem, és ezt követően kerültem a külügyminisztériumba – mesélt az itteni kinevezéséig vezető pályafutásáról.

Mivel sokat dolgozott diplomatákkal – fűzte hozzá –, nagy álma volt, hogy a diplomáciai szolgálatba is bepillantást nyerjen.

– Megtiszteltetés, hogy Horvátországban a hazámat, Magyarországot képviselhetem, és külön öröm számomra, hogy a magyar közösséggel foglalkozhatom, amellyel, azt hiszem, nagyon eleven lesz a kapcsolatom – nyilatkozta lapunknak a főkonzul.

Úgy látja, az itt élő magyarság legnagyobb problémája a nyelvvesztés

Fuzik szerint a horvátországi magyarság helyzete hasonlít a magyarországi szlovákságéhoz.

– Úgy látom, a Drávaszögben mégiscsak koncentráltan él a magyar közösség jelentős része, ami nagy előny. A magyarországi szlovákok jóval nagyobb szórtságban élnek. Azok, akikkel eddig találkoztam – például Andócsi János, az eszéki magyar iskolaközpont igazgatója vagy Jankovics Róbert parlamenti képviselő -, azt panaszolták, hogy sajnos a nyelvvesztés a legnagyobb gond. Így legfőbb törekvésük nekik is az asszimiláció megállítása, a tanintézetek feltöltése gyerekekkel, és azt hiszem, örömteli dolog, amit már otthonról is észrevehettem diplomáciai felkészülésem során, hogy Magyarország valóban jelentős támogatást nyújt az itteni magyaroknak. Horvátország is törődik az itt élő nemzetiségekkel, ennek köszönhetően templomok, játszóterek, iskolák, művelődési házak újulnak meg, fejlődik a sajtó, diákotthon és tangazdaság épült, amit nagyszerű dolognak tartok – hangsúlyozta a főkonzul, hozzátéve, bízik benne, hogy tanúja lesz magyarságunk egyfajta reneszánszának, újjászületésének.

Egyik célja, hogy feltérképezze magyarságunk igényeit

Feladataival kapcsolatban elmondta, az út úgymond ki van jelölve számára, eltökélt szándéka, hogy feltérképezze közösségünk igényeit, azt, hogy miben volna még szükségünk az anyaország támogatására, és közvetítse azokat Magyarország felé.

Mivel nem áll távol tőle a szláv világ és a szláv nyelvek, szeretne megtanulni horvátul. 

Várja, hogy személyesen is megismerhesse közösségünket

Fuzik János néhány hete tölti be a főkonzuli tisztséget Eszéken. A járvány miatt eddig nem volt alkalma ellátogatni a magyarlakta településekre, de már várja, hogy megismerje közösségünket.

– Természetesen nagyon kíváncsi vagyok a magyarlakta falvakra, a közösségre, kultúrájára, és különösen az itteni magyar nyelvjárásra, várom, hogy megismerkedhessem az itt élő magyar emberekkel – nyilatkozta lapunknak a főkonzul úr, hozzátéve, örömmel fogadja a meghívásokat, s szívesen vesz részt majd rendezvényeinken.