Bíróként vettek részt a felvidéki bor- és lekvárversenyen

0
221

Kubik Endre és Sipos Krisztina egy pécsi boros rendezvényen ismerkedtek meg a felvidéki Palik gazdaság tulajdonosaival. A kapcsolatnak köszönhetően idén is részt vettek a családi bioüzem által szervezett 6. Bor- és Lekvárversenyen, melyen mindketten bírálóként is bemutatkoztak.

A felvidéki Peszektergenye Lévától (Levice) 21 kilométerre található. Itt működik a Palik család biogazdasága, melyben zöldség- és gyümölcstermesztéssel és -szárítással, állattenyésztéssel és borászattal is foglalkoznak. Főként gyümölcsborokra specializálódtak, egyik kuriózumuk a paradicsombor.

A családi gazdaság idén rendezte meg hatodik alkalommal a Bor- és Lekvárversenyt, melyre ezúttal 507 lekvárminta érkezett a Felvidékről, Magyarországról és Erdélyből. A borversenyen 446 minta szerepelt, az említett országokból, valamint Horvátországból.

A csúzai Kubik Endre és a kiskőszegi Sipos Krisztina is részt vettek az eseményen. Endre négy évvel ezelőtt, a pécsi Portugieser du Monde fesztiválon találkozott a Palik családdal, akik kiállítóként vettek részt az eseményen. Azóta jár bíráskodni a felvidéki család borversenyére. Endre a csúzai Pinkert pincészetnél dolgozik borászként, így egyben résztvevője is volt a versenynek, melyre benevezett a csúzai borokkal. Sipos Krisztina szintén az említett pécsi fesztiválon kapott meghívást az eseményre a Darázsi járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnökeként, de laikus lekvárkedvelőként részt vett a gyümölcsízek elbírálásában is.

Krisztina lapunknak nyilatkozva elmondta, örömmel járnak el hasonló rendezvényekre, amelyek rendkívül hasznosak kapcsolatépítés és tapasztalatszerzés szempontjából is.

A nyitóbeszédek során a szervezők szóltak arról is, miért éppen a bort és a lekvárt szerepeltetik ezen az eseményen: a bor és a lekvár összeköti a nő és a férfi munkáját, szimbolizálja az egységet.

A rendezvényen részt vett dr. Torda Márta, a magyar agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködési Főosztályának a vezetője is.