Bez čardaša nema Ribarskih dana u Kopačevu

0
22

Ovog vikenda održani su 24. po redu Ribarski dani u Kopačevu, jedna od najvećih gastro-kulturalnih manifestacija Baranje u Hrvatskoj. Na veličinu posjećenosti trodnevnog događaja, utjecalo je kišovito vrijeme, dok za dobro raspoloženje ništa nije predstavljalo prepreku.

One koji su ovoga vikenda htjeli dobro jesti, niti hladno i kišovito vrijeme nisu mogli pokolebati u namjeri da posjete Kopačevo. Mještani nekadašnjeg ribarskog sela odlučili su 1998. godine pokazati svijetu kakav je bio nekada davno život na selu uz vodu, kakva jela su pripremali i kakve običaje su njegovali. Šandor Jakab, počasni predsjednik DZMH, rodom iz Kopačeva, na svečanom otvorenju naglasio je „(…) kako ribarenja više nema, ali su stari ribari ostavili nama u zadatak da danas ponovno stvorimo, s obzirom na trenutne uvjete, onu harmoniju koju su oni nekada davno živjeli u skladu s prirodom.“

Stari zanat danas se već ne koristi, ali su jela od ribe vrlo popularna, zbog toga je festival sagrađen na mjesnoj gastronomiji. O ponudi jela godinama vodi brigu mjesno Lovačko društvo Jelen, posjetitelji su se mogli diviti upečatljivoj kuhinji na otvorenome koju su organizirali članovi, šarani u rašljama poredani jedan pored drugoga predstavljali su pravi kutak za fotke. U ponudi je, osim fiš paprikaša iz Kopačeva i šarana u rašljama, bilo i jela od divljači, nitko nije mogao ostati gladan.  

U petak zajednička večera u Mađarskoj kući

Jedan od suorganizatora Ribarskih dana u Kopačevu je i DZMH ogranak Kopačevo, čiji su članovi u petak na zajedničku riblju večeru uz živu glazbu pozvali članove predsjedništva krovne organizacije, kao i mjesne članove kojima se može zahvaliti što je ime sela nadaleko poznato zahvaljujući manifestaciji. Večeri su, među ostalima, prisustvovali Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku. Goste na večeri očekivalo je i jedno malo iznenađenje, moglo se kušati riblju paštetu i riblje kobasice, zahvaljujući Redu mađarskih vitezova ribljih kobasica iz Szolnoka. DZMH ogranak Kopačevo organiziralo je i natjecanje u kuhanju fiš paprikaša, koje se održalo u nedjelju, u 40 kotlića krčkao se fiš. Prvo mjesto osvojio je kuhar tima po imenu Niš-Osijek.

Bogata ponuda kako na štandovima, tako i na pozornici

Jedna od osobitosti Ribarskih dana je sajam na koji se rado prijavljuju domaći proizvođači. Nije nedostajalo delicija iz kućne radinosti, vina, sireva, začinske paprike, ali isto tako niti jedinstvenih proizvoda ručne izrade.

Neizostavni dio Ribarskih dana u Kopačevu je i kulturni program o kojem se od početaka brine mjesno Kulturno-umjetničko društvo Arany János. U programu trajanja 3 sata, nastupilo je 12 plesnih skupina iz 3 zemlje, pokazujući narodne plesove iz uže i šire regije. Međunarodna folklorna smotra tradicionalno završava zajedničkim čardašem svih plesača u pratnji puhačkog sastava iz Kupusine kojima se bilo tko, tko želi plesati, može pridružiti. A, dobre volje nije nedostajalo, unatoč kiši, čardaš se plesao i izvan šatora. Sva tri dana uvečer, posjetitelji su mogli uživati u koncertima.

Žolt Faraho, predsjednik DZMH ogranka Kopačevo, i ovim putem izražava zahvalnost svima koji su požrtvovnim radom pridonijeli uspjehu manifestacije, naime Ribarskih dana u Kopačevu ne bi bilo bez zajedničkog truda i rada mjesnih civilnih udruga.