Betört a koronavírus a Laskói ÁI-ba és a hercegszőlősi Izvor egyesületbe is

Egyre több a koronavírusos beteg a Drávaszögben – nagyon vigyázzunk időseinkre, nagymamáinkra, nagypapáinkra!

0
234

Az elmúlt napokban ismét nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma, országszerte egyre több iskola az online oktatásra tér át. Sajnos a fertőzöttek száma a Drávaszögben is jócskán megemelkedett az utóbbi napokban, és magyar, vagy magyarokat érintő intézményekbe is behatolt.

Tudomásunk szerint a laskói általános iskolába, valamint az idősekkel foglalkozó hercegszőlősi Izvor Nőegylet tagjai is megfertőződtek vagy önizolációba kényszerültek. Most ismét arra van szükség, hogy jobban vigyázzunk magunkra, embertársainkra. Az idősek különösen legyenek elővigyázatosak a tekintetben, hogy kit engednek be otthonaikba.

Az elmúlt napokhoz viszonyítva Horvátországban megkétszereződött az új koronavírussal fertőzöttek száma, és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is emelkedett – derült ki a válságstáb adataiból.

- Reklám -

A kórházakban egyre több a beteg, akiknek hatvan százalékánál kimutatták a gyorsabban terjedő brit vírusvariánst. Szakemberek szerint a gyógyintézetek egyelőre nincsenek nyomás alatt, de a helyzet nem jó.

A fertőzésveszély miatt egyre több az iskolabezárás

Kovačević Anna, a Laskói Általános Iskola igazgatója elmondta, sajnos tanintézményükben is felütötte a fejét a koronavírus, több dolgozó, szülő és tanuló is megfertőződött, így a múlt héten az iskola minden tanulója és dolgozója izolációba került, az oktatás pedig online folyt.

– Miután a karantén véget ért, de a járványügyi helyzet tovább romlik, így úgy láttuk jónak, hogy a további megbetegedések elkerülése érdekében diákjaink a tavaszi szünet előtti héten is még online tanuljanak – mondta Kovačević Anna.

Az időseket segítő Izvor Nőegyletben is több a fertőzött. Az egyesület elnöke, Katarina Bajsić nem volt hajlandó nyilatkozni a Képesnek

Nem hivatalosan arról értesültünk, hogy a magyar falvakban száznál is több időssel foglalkozó hercegszőlősi Izvor Nőegylet tagjai közül is többen megfertőződtek, így majdnem minden alkalmazott izolációba került. A híresztelések ügyében pontos információt szerettünk volna kapni az egyesület elnökétől, Bajsić Katarinától, de telefonhívásunkra azt válaszolta, hogy nem nyilatkozik.

A statisztikákból is nyilvánvaló, hogy az idősek vannak leginkább kitéve a vírus közvetlen fenyegetésének, különösen akkor, ha más típusú betegségekkel is küzdenek. Így a szakemberek folyamatosan arra kérik a lakosságot, hogy idős hozzátartozóik és barátaik esetében különös odafigyeléssel tartsák be az egyébként javasolt védekezési és megelőzési előírásokat. Mi is újra és újra arra kérünk mindenkit, hogy nagyon vigyázzunk egymásra, főleg az idősebbekre. Úgy tehetjük a legtöbbet a közösségért, ha elővigyázatosak vagyunk  és odafigyelünk, kit engedünk be otthonainkba.