Besplatna liječenja nastavljaju se i u ožujku

17

Nakon rehabilitacijskih tretmana u siječnju, djelatnici Instituta Pető slijedeće liječenje u Kopačevu održati će u ožujku. Trotjedni intenzivni razvojni i rehabilitacijski rad održat će se od 11. do 28. ožujka, na što čekaju nove kandidate.

Djelatnici, u svijetu visoko priznatog Fakulteta Pető András Sveučilišta Semmelweis – nekada institut Pető – sa sjedištem u Budimpešti, u suradnji vlade Mađarske i tajništva nacionalne politike, te Zaklade Bethlen Gábor, organiziraju po cijelome Karpatskom bazenu konduktivan razvoj, rehabilitaciju i habilitaciju invalidne djece i odraslih. U Hrvatskoj se program održava od 2022. godine, partner Instituta Pető u Hrvatskoj je Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj (FMPDH), tako su na Pokaznom gospodarstvu i centru mladeži u Kopačevu više puta održali rehabilitacijski program, zadnji puta u siječnju. Ove godine biti će više termina, slijedeći će biti od 11-28. ožujka.

– U proteklom vremenskom razdoblju postigli su izuzetno dobre rezultate s trotjednom rehabilitacijom, istovremeno pružajući pomoć i bližnjima i roditeljima djece, koji koristeći ovu metodu mogu nastaviti s vježbama kod kuće – rekao je Kristijan Palinkaš, voditelj ureda FMPDH.

Pozitivan učinak terapija potvrdio je i Jožef Bico iz Luga, koji boluje od Parkinsonove bolesti i od početka sudjeluje u terapijama.

– Zahvaljujući terapijama moje fizičko stanje se poboljšalo. Jako sam sretan zbog pružene prilike i mogu samo pozitivno govoriti o tome, te preporučujem osobama koje pate od neuroloških bolesti – rekao je Jožef Bico, koji čeka slijedeći tretman.

O metodi Pető

Metoda Pető pruža pomoć djeci koja su rođena s poremećajima i oštećenjem centralnog živčanog sustava te odraslima koji pate od oštećenja pokreta uzrokovanih ozljedama glave, Parkinsonovom bolešću ili multiplom sklerozom. Terapije provode stručni konduktori. Metoda između ostalog postiže izvanredne rezultate zbog svog individualiziranog pristupa, terapija uključuje učenje pokreta, govora, kognitivne vještine i samostalne njege, kao i razvoj socijalnih vještina.
András Pető (1893–1967), liječnik-defektolog, osnovna ideja njegove jedinstvene metode je bila da naš živčani sustav, unatoč oštećenjima, posjeduje rezerve i mogućnost uspostavljanja novih veza, te da se ove rezerve mogu mobilizirati pravilnim vođenjem procesa učenja i podučavanja. Zato je nazvao svoju metodu „konduktivnom”, što na latinskom znači: navođenje.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.