Berba kod DZMH ogranka Kotlina – mogu se radovati rijetko lijepom urodu

0
24

DZMH ogranak Kotlina u nedjelju je održao jesenski program očuvanja običaja, u vinogradu koji zajedno njeguju već godinama, obrali su grožđe. Zadovoljni su ovogodišnjim urodom.

U našem kraju od kolovoza već uvelike traju berbe grožđa. Iako količinski zaostaje od prosjeka, vinari su s ovom godinom zadovoljni, naime i ove godine je na nasadima rodilo zdravo i izvrsno grožđe. Za pripremu kvalitetnog vina potreban je visok sadržaj šećera u grožđu, u prvome redu zahvaljujući odgovarajućim vremenskim uvjetima, bilo je jako puno sunčanih sati, zbog male količine oborina manje je grozdova rodilo, tako se već izrastao urod mogao lijepo razvijati, zbog toplog vremena nije bilo niti bolesti. Utjecaj povoljnih vremenskih uvjeta mogao se osjetiti i u vinogradu DZMH ogranka Kotlina, članovi su u nedjelju održali berbu grožđa.

U Kotlini je danas, na žalost već jako malo vinogradara, ali je nekada prije, slično kao i u drugim selima podno brda, i ovdje svaka kuća imala podrum pun vina. Ogranak u Kotlini imao je tu sreću što su mogli oživjeti ovaj običaj iz sela, tako obogaćujući svoju paletu programa, uz njihovo sjedište pripada i mali vinarski podrum i manji komad vinograda.

Članovi udruge svake godine zajedno obrađuju vinograd i u jesen zajedno ubiru plodove svoga rada, naravno od uroda se priprema i vino. Među beračima prisutan je bio i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, koji svake godine rado sudjeluje u toj radnoj akciji. Kao rezultat veselog rada, grožđe je i ovaj puta završilo u vjedrima, potom u drobilici i preši, na kraju su bure napunili svježim moštom, gdje će dozrijeti u vino – tome tijeku pridonosi svojim stručnim znanjem i Ladislav Dobsai, vinar udruge, ove godine na sreću, može raditi s kvalitetnim osnovnim sastojkom. U prijašnjim godinama rado su pijuckali graševinu udruge iz Kotline na Martinje, Vinceškovo ili na drugim okupljanjima.

-Nadam se da ćemo i ovogodišnjom berbom svojim gostima uspjeti napuniti čaše, osim toga, naravno, cilj nam je čuvanje tradicije uzgoja vinove loze, berba i priprema vina – saznali smo od Sanele Proser Horvatin, potpredsjednice ogranka.

Berbeni program DZMH ogranka Kotlina održan je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Zagreb i Zaklade Bethlen Gábor.