Bemutatták az új curriculumokat

0
147

Nemrég készültek el a magyar nyelv és irodalom oktatására vonatkozó új nemzeti alaptantervek (curriculum), melyeket augusztus 27-én egy továbbképzés keretében mutattak be az A modellen dolgozott szakcsoport tagjai kollégáiknak.

Szeptembertől a horvátországi magyar tannyelvű iskolákban, illetve a horvát tanítási nyelvű iskolákban, ahol Magyar nyelv és kultúra tantárgyat tanulnak a diákok, már az új curriculum szerint folyik az oktatás.

A modellen dolgozott szakcsoport tagjai, köztük Varga Erna tanügyi főtanácsos, a csoport vezetője augusztus 27-én egy továbbképzés keretében mutatták be az osztálytanítóknak, illetve a magyar nyelvet és irodalmat tanító általános és középiskolai kollégáknak az új curriculumot.

A továbbképzésnek a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központ adott helyet, az eseményt a járvány miatti szigorú előírásokkal összhangban tartották meg.

A curriculumot szaktanárok ismertették a többi kollégával: Pálinkás Diana osztálytanító az alsó tagozatosok, Kosić Julianna magyar nyelvet és irodalmat tanító oktatóként a felsősök, Samu-Koncsos Kinga magyar nyelv és irodalom szakos tanár pedig a középiskolai osztályok számára készített curriculumot mutatta be. Ferenczy Nikolett magyar nyelv és irodalom szakos, illetve mozgóképkultúra és médiaismeret szakos tanár a médiakultúra oktatásának fontosságára, illetve a média használatának a jelentőségére és veszélyeire hívta fel a  figyelmet, arról beszélt, milyen hatással van a média a hétköznapi életre és milyen szerepe van a társadalmi folyamatokban. Trnko Ilona osztálytanító Tervezés a curriculum segítségével címmel tartott előadást.

– Az idei tanévben az új alaptanterv szerint folyik majd az oktatás az általános iskola 1, 2., 3., 5., 6. és 7., valamint a középiskola 1., 2. és 3. osztályaiban.  A többi osztályban, tehát az általános iskola 4. és 8., valamint a középiskola 4. osztályában pedig a következő, 2021-2022-es tanévben kerül majd sor a bevezetésére. Ez azt jelenti, hogy a jövő tanévben teljes egészében „nyugalomba helyezzük“ a régi, 2006-ban készült kerettanterveket – nyilatkozta lapunknak Varga Erna.

A továbbképzés résztvevői az összejövetelt követően megnézték a Tangazdaság és Ifjúsági Központ épületét és udvarát.