Bemutatkozó látogatáson az új magyar nagykövet

372

Múlt csütörtökön a horvátországi magyar szervezeteknél tett bemutatkozó látogatást Iván Gábor, a nemrég kinevezett zágrábi magyar nagykövet.

Szeptember közepén búcsúzott el Györkös Péter korábbi zágrábi magyar nagykövet, akinek a helyét Iván Gábor foglalta el. Kinevezése utáni első feladatai között ott voltak a horvátországi magyar szervezeteknél tett bemutatkozó látogatások. Így kerülhetett sor múlt csütörtökön a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségénél tett vizitre.

A magyarság helyzetének bemutatása

A bemutatkozó látogatás első állomása a HMDK székháza volt, ahova a nagykövet urat a zágrábi magyar külképviselet első beosztottja, Magyar József is elkísérte. A szervezet nevében Jakab Sándor elnök, Jankovics Róbert ügyvezető elnök és Pálinkás Krisztián országos titkár fogadta a vendégeket.

– Nagyon örülünk Iván Gábor nagykövet úr látogatásának. A találkozón több fontos téma is terítékre került. Először a horvátországi magyarság jogi helyzetéről számoltunk be, de a kedvezményes honosítási eljárásról is szó volt. Mi úgy véljük, hogy a HMDK által működtetett Információs Iroda is segíteni fog a tájékoztatásban, amire nagy szükség lesz az elkövetkező időszakban. Január 3-ától hivatalosan is lesz egy ilyen szerepe az irodának. Úgy érezzük, hogy nagykövet úr személyében olyan diplomata érkezett hozzánk, akire számíthatnak a horvátországi magyarok – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke.

Közbenjárt a zsupánnál

Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet a HMDK-nál tett látogatása után a Magyar Egyesületek Szövetségében is járt, majd pedig Eszék-Baranya megye zsupánjánál, Vladimir Šišljagićnál zárta hivatalos útját.

– A zsupánnal való találkozásunkon felvetettem bizonyos, az itteni magyarságot érintő problémákat. Az egyik ilyen a szentlászlói iskola helyzetének a kérdése volt, miszerint több szempontból is fontos lenne a tanintézmény önállóságának a megtartása. A másik a HMDK-nak a jövő évi népszámlálással kapcsolatos javaslata, mely szerint a magyarok által lakott településeken magyarul beszélő számlálóbiztosok járják a házakat, amit én is nagyon jó ötletnek tartok. A megye első embere mindkét felvetésemet teljes mértékben támogatta – tudtam meg Iván Gábortól.