Bellyei várnapok ötödször

0
184
09-varnap-4

Bellye – A bellyei Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesület és a HMDK bellyei egyesületének közös szervezésében ötödik alkalommal került sor a kastély napjának megünneplésére május 28-án, szombaton.

Szombaton délután a bellyei kastély területén megelevenedett a lovagkor: vitézek, udvarhölgyek, íjászok szállták meg a Savoyai-kastély udvarát.

A szervezők jó kapcsolatot ápolnak a siklósi (Magyarország) Aprópaták Lovas Sport Egyesülettel, valamint a zentai (Vajdaság) Hagyományőrző Egyesülettel, amelynek tagjai ezúttal is felkeltették az érdeklődést bemutatójukkal.

– Ötödik éve rendezzük meg a várnapot, de csak az elmúlt három évben hívunk meg iskolákat is, azzal a céllal, hogy megismerjék a vár történetét, az itt található több száz éves fákat, a két vendég egyesülettől pedig egy kis ízelítőt kapnak a középkorból – mondta Böröcz Ferenc, a Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A siklósi Aprópaták Egyesület íjászbemutatóját és a zentaiak harci bemutatóját több gyerek már korábban is látta, így most is többen sort álltak, hogy kipróbálják az íjászatot, a dárdadobálást, vagy egy kis középkori kardcsatát – perszer kizárólag fakardokkal.

De hasonló volt az érdeklődés az ostorcsattogatás iránt is, különösen a 80 éves Bagoly Imre „produkcióját” figyelték a gyerekek nagy érdeklődéssel, akitől afelől érdeklődtünk, hogy hogyan kell ostort csattogtatni.

– Ostort csattogtatni csak úgy lehet, ha szívvel csinálja az ember, és nem az ostor súlya viszi. Csak azt lehet megtanítani ostort csattogtatni, akinek van érzéke hozzá – mondja Imre bácsi, aki azt is elmeséli, hogy annak idején naponta több órán át is csattogtatta az ostorát hortobágyi csikósként.

A HMDK bellyei egyesülete lángossal és üdítőitallal kedveskedett a gyerekeknek, akik nagyon élvezték a különleges bemutatókat.

A kora esti órákban egy kultúrműsorra is sor került, amit az eső többször is megzavart, így a dályhegyi kultúregyesület tamburazenekara csak a sátor alatt tudott zenélni, a haraszti Ady Endre Kultúregyesület és a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület táncosai viszont még bemutatkozhattak.

09-varnap-1