Bellyei járás: Tokai István leváltását kérik

246
sajttjkoztat

Bellye – A Bellyei Járási Tanács tíz tagja múlt héten írásban kérte Tokai István tanácselnök lemondást, amit az április 21-ei, csütörtöki  sajtótájékoztatón is bejelentett a testületet alkotó pártok, szervezetek többsége.  A sajtótájékoztatót követően pedig sort került annak az ülésnek a folytatására, amit március 28-án napoltak el, miután több tanácsnok is elhagyta az ülést, és így döntésképtelenné vált a testület.

A bellyei tűzoltóotthonban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen a HDSSB, a HSP, az SDP és a HMDK képviselői, valamint a független Jurić Igor vettek részt, bírálták Bilkić Ružica elöljáró, valamint Tokai István tanácselnök munkáját, hozzáállását.

A HDSSB-s járási bizottság elnöke, Ružička azt rótta föl az elöljáró asszonynak, hogy azzal rágalmazta meg őket, a bellyei óvoda építése ellen vannak, holott a járási tanács az elmúlt időszakban két, az óvoda építésére vonatkozó határozatot is jóváhagyott, de egyiket sem valósították meg. Ez – mondta – nem az ő hibájuk, szerintük az elöljáró asszony alkalmatlan a járás vezetésére. Srećko Tatarević (HSP) tanácstag, aki eddig a járást vezető koalíció tagja volt, sokkal keményebben fogalmazott. „Az a tény, hogy a sajtótájékoztatón öt politikai opció képviselői vannak jelen, maga is mutatja, hogy mennyire komoly a helyzet” – mondta.  Hozzátette: ő már korábban is felhívta a figyelmet, hogy nem átlátható a járási pénzek költése, de az elöljáró asszony semmibe vette az ő megjegyzéseit, melyek szerint több határozat is törvénytelen. Markos Sándor HMDK-s képviselő szerint Tokai István tanácselnök két éve akadályozza a tanács munkáját, ezért tíz tanácstag aláírásával írásban kérték Tokai lemondását. Ezzel és az előtte szólókkal Iva Drozdek SDP-s képviselő is egyetértett. A független képviselő Jurić Igor pedig a járás rossz anyagi helyzetére utalva megjegyezte, az is kérdéses, hogy lesz-e a járás alkalmazottainak fizetése. Abban is mindannyian egyetértettek, hogy a járás által alapított ún. Fejlesztési Ügynökséget meg kell szüntetni, arra semmi szükség sincs.

 

A tanács tagjai több törvénytelenségre is felhívták a figyelmet

A sajtótájékoztatót követően a tanács ülésére is sor került (a helyi kultúrotthonban). A nyilvános ülést szórólapon hirdette meg az elöljáró asszony.

Már az ülés kezdetén világossá vált, hogy a tanácstagok többsége nem fogja megszavazni a 34 napirendi pontot. Mindjárt az elsővel, az épülő laskói kultúrotthon melletti telek és ház megvásárlásával kapcsolatban is voltak ellenvetések. Markos Sándor (HMDK) azt javasolta, hogy mivel itt irreálisan nagy összegről van szó, kérjék ki legalább még egy szakember véleményét. Több HDSSB-s képviselő is felszólalt, akik hasonló véleményen voltak. Žarko Zelić pedig azt is hozzátette, nem hisznek az állami garanciában (ugyanis a kultúrotthon építésére még mindig nem jött meg a pénz nagyobbik fele), mert ők arról semmiféle dokumentumot nem láttak, és hogy már egyszer hittek Sója Dénes ígéretének, amikor a laskói közvilágításról volt szó, a végén pedig a járásnak kellett kifizetnie a számlát. Srećko Tatarević (HSP) képviselő felszólalásában elmondta, saját szemével is meggyőződött arról, hogy a kultúrotthon melletti ház nagyon rossz állapotban van, és szerinte sem ér meg 170 ezer kúnát, amennyire fölbecsülték. Több törvénytelenségre is felhívták a tanácstagok figyelmét a laskói kultúrotthonnal kapcsolatban, ezért nem is szavazták meg ezt a napirendi pontot. Ugyanerre a sorsra jutottak egyéb, a Fejlesztési Ügynökség hatáskörébe tartozó kérdések is (kopácsi halászház, bellyei óvoda), ugyanis mint ahogy az ülést megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, a tíz járási tanácstag az ügynökséget fölöslegesnek tartja és a megszüntetését követeli.

Az ülést követően Cickai Csaba elöljáró-helyettes elmondta, a tanácstagok többsége azért döntött így, mert tudomásuk van róla, hogy több kifizetés ügyében is – például a laskói kultúrotthonnal kapcsolatban – szabálytalanságok merültek föl, ezért a rendőrség is vizsgálódik. – Mivel a HMDK-s képviselők a fentiek tudatában nem támogatták az elöljáró javaslatait, az ülés végén a HDZ nevében írásos dokumentumot nyújtottak át nekem, amivel a párt egyoldalúan felbontotta a koalíciós szerződést – mondta Cickai.