Bellye: Baranya és Somogy vármegyei vezetőket fogadtak a HMDK-székházban

136

Hétfőn a HMDK bellyei székházában tett munkalátogatást Móring József Attila, a magyarországi dél-dunántúli régió fejlődéséért felelős kormánybiztos, valamint Baranya és Somogy megyei vezetők, akik a HMDK képviselőivel tárgyaltak.

A HMDK vezetői fogadták hétfőn azt a magyarországi delegációt, amelynek a tagjai munkalátogatásra érkeztek a szervezet székházába. Móring József Attila kormánybiztos mellett Márkus Ferenc helyettes államtitkár, dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke, Bíró Norbert, a Somogy Vármegyei közgyűlés elnöke munkatársaikkal együtt látogattak el a Drávaszögbe.

– Horvátország schengeni csatlakozása egy óriási lehetőséget nyit meg ennek a térségnek is. Azokat a kapcsolódási pontokat keressük, amelyek az itteni emberek életét könnyebbé teszik, gazdasági, kulturális és sportkapcsolatok kerültek szóba. Én nagyon optimista vagyok, azt gondolom, hogy most olyan időket élünk, hogyha a háború gazdasági következményei mérséklődnek, akkor forrás is lesz arra, hogy ezeket a vállalásokat teljesítsük – nyilatkozta a kormánybiztos.

Móring József Attila, Őri László, Jankovics Róbert és Andócsi János

Navracsics Tibor, az ötödik Orbán-kormány területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztere öt kormánybiztost nevezett ki az ország különböző öt tájegységére, ezek közül a Dél-Dunántúl gazdasági fejlesztése Móring József Attila feladata. Ebben a munkában abszolút partnernek tekinti a határon túli területeket. Olyan fejlesztési projekteket próbálnak kialakítani, amelyek pozitív hatással lesznek a határnak ezen a felén élők életére is. A kormánybiztos szerint a partnertelepülési kapcsolatok Somogy, illetve Kapronca, Belovár-Bilogora megyékben egészen jól működnek. Viszont kihívást jelent, hogy a 110 kilométer hosszú határszakaszon mindössze két átkelő van. Tehát a valódi élő kapcsolathoz szükség van az átjárhatóság erősítésére.

– Nagyon sok dolog szóba került, például az, hogy az Interreg-együttműködés terén egy évet elvesztegettünk, és ezzel sajnos olyan 12 milliónyi eurót is, de talán most a csillagok állása azt mutatja, hogy mindkét fél érdekelt abban, hogy a megállapodás az idén megszülessen, és ezeket a forrásokat meg lehessen szerezni. Ezt nagyon fontosnak tartjuk. És az előbb említett somogyi határszakaszon, Zákány magasságában magyar részről 800 méter, horvát részről pedig 500 méter utat kell építeni ahhoz, hogy sokkal könnyebben fölkereshessük egymást – mondta Móring József Attila.

A HMDK részéről a találkozón a magyarországi delegációt Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Andócsi János, a HMDK alelnöke fogadta.