Beli Manastir: veličanstvena svečanost Mađara povodom Martinja

DZMH ogranak Beli Manastir i Mađarska katolička žena – Baranja održali su svečanost obilježavanja Dana Svetoga Martina u petak, 11. studenoga, koji je ujedno i jedan od istaknutijih programa Dana Grada Belog Manastira.

Dan Grada Belog Manastira obilježava se jednomjesečnim nizom događanja u okviru kojih sudjeluju sportski programi, izložbe, sajmovi, gastronomska događanja, koncerti i brojni drugi umjetnički i kulturni programi. Zaštitnik grada Belog Manastira je Sveti Martin, upravo zbog toga je centralno događanje proslave dana grada 11. studenoga, Dan Svetog Martina.

Na taj dan polažu se vijenci kod spomenika na katoličkom groblju, postavljenom u čast mjesnih žrtava Domovinskog rata. Ove godine su na komemoraciji, osim predstavnika mjesnih civilnih udruga, sudjelovali i članovi DZMH ogranka Beli Manastir i Mađarske katoličke žene – Baranja.

Nakon polaganja vijenaca, slijedila je misa i posvećenje vina u rimokatoličkoj crkvi u Belom Manastiru, koja nosi ime Svetoga Martina.

Dijelom programa u petak, bila je i svečana gradska sjednica, na kojoj su odlikovali one osobe i organizacije koje vode poštovanja dostojne aktivnosti u društvenoj i socijalnoj sferi, ili na području kulture i sporta, odnosno u gospodarskim granama. Iz redova zajednice Mađara, gradskom plaketom odlikovana je Ibolya Sičajmov za svoj rad u zdravstvu.  

Róbert Jankovics: „Sveti Martin svojim djelima služi za uzor našoj zajednici“

Istaknuti program povodom Dana Svetoga Martina održan je u Domu Mađara u Belom Manastiru, gdje su oživjeli legendu o Svetom Martinu. Djeca koja pohađaju fakultativne sate mađarskog jezika i njihovi roditelji poveli su povorku s lampionima od gradske osnovne škole do Doma Mađara, na čelu koje je jahao Janoš Fica. Prema legendi, Martin, vojnik carske rimske vojske, jednom prigodom podijelio je svoj plašt sa pothlađenim prosjakom, još te večeri u snu mu se pojavio Isus u tome plaštu. Pod utjecajem vizije, Martin je napustio vojsku kako bi služio Isusu. Oživljavanje legende prikazuje upravo scenu susreta Martina i prosjaka (u ulozi Šandora Jankovicsa). Kratku predstavu su i ove godine pogledali mnogi, i ne samo mještani, na Trgu Svetoga Martina.

Slijedio je pozdravni govor Zoltána Császára, konzula Mađarske u Osijeku, čestitao je Mađarima Belog Manastira što, u okviru očuvanja običaja, tako dugo njeguju ovu legendu.

Govor je održao i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH.

-Sretan sam što, nakon godina epidemije korona virusa i potresa, okupljeni u ovako lijepom broju, zajedno možemo proslaviti Svetoga Martina, sjetiti se njegova djela, koji može biti primjer našoj zajednici. Mađari u Belom Manastiru znaju kako treba raditi za zajednicu, tome svjedoče njihova događanja, njihova folklorna skupina i Dom Mađara – naglasio je Róbert Jankovics, dotičući se i najnovijeg projekta u Belom Manastiru, koji se tiče budućnosti mađarske zajednice: u gradu se gradi novi mađarski kulturni centar i vrtić, koji će se, prema njegovim nadanjima, završiti 2023. godine, i koji jačaju „mađarski duh“ u Belom Manastiru.

Nakon govora, pozornicu su preuzeli izvođači, koji su izveli bogat i raznolik program: učenici odjela za njegovanje materinjeg jezika osnovne škole u Belom Manastiru, plesne skupine Csillagocskák és Csillagszemű mjesnog ogranka DZMH, zbor narodnih pjesama Szivárvány i tamburaški sastav Kubikos iz Novog Bezdana, kao i dječja plesna skupina Udruge za njegovanje običaja Mađara iz Korođa.

Nakon posvete vina na mađarskom jeziku, koju je obavio Sándor Kamerer, župnik Belog Manastira, program je završio tradicionalnom Martinjskom večerom s guskom.

Program je održan uz potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Hrvatske, Savjeta za nacionalne manjine i Grada Belog Manastira.

Prijevod: Izabela Šegota