Beköszöntött a nyár, ezzel együtt a kánikula is

0
37

Az elmúlt héten hőségriadó lépett életbe. Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Most, miután néhány kellemesnek mondható napot leszámítva, gyakorlatilag elmaradt a tavasz, júniusban megérkezett a nyár. Méghozzá szinte minden átmenet nélkül, kánikulával.

A Horvát Közegészségügyi Hivatal weboldalán tippeket, tanácsokat ad, hogyan védekezhetünk a nagy meleg ellen.

A redőny (reluxa) lehúzásával, ventillátor vagy légkondicionáló használatával, napközben csukott ablakokkal, éjszakai szellőztetéssel védhetjük lakásunkat a felmelegedéstől. A legmelegebb napszakokban kerüljük a szabadban tartózkodást, és ha lehet, ne végezzünk nehéz, fizikai munkát. Ha mégis akadnak ilyen teendőink, időzítsük a kora reggeli vagy esti órákra. Ez a sportolásra is vonatkozik. A szabadban viseljünk világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Napsütötte helyen ne felejtsük el a széles karimájú sapka vagy kalap és napszemüveg használatát. Napozáskor használjunk napolajat, ami megvéd az UVA- és UVB-sugaraktól. Gyereket, állatot bezárt gépkocsiban hagyni tilos.

Fogyasszunk a szokásosnál több folyadékot (víz, ásványvíz), zöldséget, gyümölcsöt. Kerüljük az alkoholos, koffeines és cukros italokat, zsíros ételeket.

A hőség a 60 éven felüli korosztályokra és a gyerekekre fokozottan veszélyes, ezért esetükben még fontosabb odafigyelni ezekre a szabályokra.

Kisgyermekes anyukák, figyelem!

Megkérdeztünk egy kisgyermekes anyukát, hogyan óvja csemetéit a nagy melegtől. A kopácsi Molnár Veronika kisfia, Tomas 9 hetes. A kánikula kihat a pici alvási és étkezési szokásaira is.

A kopácsi Molnár Veronika kisfia, Tomas 9 hetes. A kánikula kihat a pici alvási és étkezési szokásaira is

– Reggel korábban kelünk, hét óra körül már kint vagyunk a szabadban, viszont 9-től este 7-ig nem mozdulunk ki a szobából a hőség miatt. Az esti altatást ezért későbbre tettem, hogy minél tovább kint lehessünk – mondta Veronika.

Idősebbik gyereke, Emma, aki idén kezd iskolába járni, már jobban viseli a nagy meleget, óvoda után mindjárt az udvarban levő kismedencében hűti magát, természetesen napernyő alatt.

– Nagyon odafigyelek, hogy a fejükön mindig legyen sapi vagy kendő, és félóránként kenem 50 faktoros napolajjal. Arra is odafigyelek, hogy sok folyadékot fogyasszanak – tette még hozzá.

Amit még észrevett, az az, hogy ilyen időben sokkal kevesebbet esznek. Szerencsére gyümölcsszezon van, így ha a gyerekek kaphatók rá, cseresznyével, kajszival, barackkal helyettesíthetők a nehéz főtt ételek.

A krónikus betegségben szenvedők is legyenek óvatosabbak

E témával kapcsolatban szakember tanácsait is kikértük. Dr. Sičajmov Ibolya, a pélmonostori mentőszolgálat orvosa lapunknak nyilatkozva elmondta, a nagy hőség a krónikus betegségekben – szív- és érrendszeri, tüdőbetegségek – szenvedők számára is különösen veszélyes.

Dr. Sičajmov Ibolya

– A meleg fokozottan igénybe veszi a szervezetet, így az, akinek valamilyen krónikus betegsége van, nehezebben viseli. Ilyenkor alacsonyabb a vérnyomás, óvatosan kell bánni a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedésével, továbbá tapasztalatból tudom, hogy főleg az idősebbek keveset isznak, azt mondják, nem szomjasak, ami miatt szintén nő a kockázat. Ilyen hőségben mindenképpen meg kellene inni napi 2-2,5 liter vizet, és nem csak vizet. Figyelni kell arra, hogy az izzadás által sót, klórt és más ionokat veszítünk, úgyhogy ásványvíz, leves fogyasztása is ajánlott – nyilatkozta a doktornő, hozzátéve, a hőmérséklet emelkedése óta megnövekedett körzetükben a sürgősségi esetek száma.

Minden kánikulaszezonban hangsúlyozzák, a legmelegebb napszakban, tehát délelőtt 11 és délután 16 óra között az, aki teheti, ne tartózkodjon a szabadban, a kinti teendőket érdemes más napszakokra halasztani. Kánikula idején az is fontos, hogy jobban odafigyeljünk egymásra, látogassuk gyakrabban idősebb családtagjainkat, szomszédjainkat, különösképpen azokat, akik egyedül élnek.