Behajtják a külföldi bírságokat

264
BELFLD-birsag

A jövő év elejétől az egymás országában elkövetett közlekedési szabálysértések büntetéseit is behajtják a bolgár, horvát, magyar és osztrák autósoktól a helyi hatóságok – a többi között erről írt alá megállapodást múlt csütörtökön Mátraházán a négy ország belügyminisztere, illetve belügyminiszter-helyettese az úgynevezett Salzburg Fórum, vagyis a közép-európai belbiztonsági partnerség ülésén.

Pintér Sándor belügyminiszter a dokumentumok ünnepélyes aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta: az Európa Uniónak az a célkitűzése, hogy 2050-re már senki ne haljon meg a közutakon. Ennek elérését szolgálja a most aláírt egyezmény is, amely lehetővé teszi a szankciókról szóló információátadást és a büntetések kölcsönönös behajtását.

A négyoldalú egyezmény lehetővé teszi, hogy az 50 eurónál nagyobb összegű szabálysértési büntetéseket kölcsönösen behajtsák. Mindennek nyomán például egy magyar autós már nem száguldozhat büntetlenül Horvátországban, illetve egy horvát sem Magyarországon.

Nebojša Kirigin horvát belügyminiszter-helyettes  úgy vélekedett: a Salzburgi Fórum annál is inkább fontos együttműködés, mert az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás az információcsere.

A találkozón ugyanakkor Pintér Sándor magyar belügyminiszter és Nebojša Kirigin horvát belügyminiszter-helyettes aláírta az uniós Duna Stratégiához kapcsolódó, a vízi úton zajló bűnözés elleni Duna Rendészeti Koordinációs Központ létrehozásáról szóló kétoldalú egyezményt is.

A két állam korábban több százmillió forintot nyert el egy uniós pályázaton a határellenőrzés fejlesztésére. A program részeként a mohácsi határkikötőben egy horvát-magyar kapcsolattartási szolgálati helyet alakítanak ki, s a közös vízi járőrszolgálatot is előkészítik, utóbbihoz a szükséges járműveket is megvásárolhatják. Mindettől természetesen az ellenőrzés hatékonyságának fokozását várják.

 

{fcomment}