Befejeződött a várdaróci tájház felújításának az első szakasza

0
204
PB280259

Várdaróc  – A napokban befejeződött Várdaróc egykori iskolaépületének, vagyis a leendő tájház felújításának az első fázisa, a tető felújítása. Most a további felújítási szakaszok előkészítése van folyamatban – mivel műemléképületről van szó, a felújítás során az épületet eredeti formájába kell visszaállítani.

A várdaróciak régi iskolájának az épülete több évtizeden keresztül betöltötte funkcióját. Száz és száz kisdiák koptatta padjait, az épülethez így a várdaróciak érzelmi szálakkal is kötődnek, ezért is nagyon fontos, hogy felújítsák és megmaradjon az utókor számára is.

– A HMDK már régóta keres egy megfelelő épületet tájház kialakítása céljából, a várdaróci régi iskolaépület pedig tökéletesen megfelel ennek a célnak.  Sikerült magyarországi támogatást  kieszközölnünk, így a felújítás első szakasza, amit az eszéki Dom vállalat végzett, már be is fejeződött. Azon leszünk, hogy a további munkálatok finanszírozása is lehetővé váljon  – nyilatkozta Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke.

A parókia  szomszédságában álló, 19. századi, tanítói lakással rendelkező  épület 1990-ig szolgált iskolaként, amikor is elkészült az új iskola és óvoda, így elnéptelenedett, elnémult az iskolaudvar, megszűnt a gyerekzsivaj. A tanítói lakásban a Soth házaspár él, hosszú idő kellett nekik is ahhoz, hogy a hirtelen csöndet megszokják. Ami az épületet illeti, az évek során igyekeztek erejükből telhetően megőrizni az állagát.

– Mi 1962-től élünk Várdarócon, a tanítói lakásban pedig 1977 óta. Amikor megépült az új iskola, sokáig nem tudtuk megszokni, hogy üres az épület. A tanítói lakást mi újítgattuk az évek során, és az utcára néző  falat is én meszeltem, amíg bírtam. Rossz nézni, ahogy évről évre megy tönkre ez az egykor vidám gyerekzsivajtól hangos épület, ezért nagyon örülök annak, hogy végre valakinek eszébe jutott felújítani a házat – mondta Soth Gabriella, Ella néni.

A felújítás első fázisa a magyar kormány támogatásából valósult meg, így nemrégi horvátországi látogatása során Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője is járt Várdarócon. Nagyon elégedett volt a munka menetével, és az épület is nagyon tetszett neki.

– Nagyon örülünk, hogy egy ilyen műemlékjellegű épület felújítását támogathatjuk,  amely emellett a közösség érdekeit szolgálja majd. Úgy gondolom, hogy egyre ritkábban lehet olyan épen maradt épületegyüttessel találkozni, mint amilyen a várdaróci: itt a templom, a paplak és az iskolaépület, mindez így együtt igencsak nagy értéket képvisel. Ezért azt javasoltam, hogy akár uniós forrásokra is érdemes lenne pályázni – mondta lapunknak Pirityiné Szabó Judit.

Az iskola a várdaróci egyházközség tulajdonát képezte, az államosítás idején a laskói központi iskola tulajdonába került, majd az egyház nemrég visszaigényelte.

– Ez az épület nagyon fontos a várdaróciaknak, ezért köszönet a HMDK-nak, hogy anyagi támogatást szerzett, az egyházközségnek és lelkipásztorunknak,  ifj. Csáti Szabó Lajosnak pedig azért, hogy 30 évre a rendelkezésünkre bocsátotta az épületet – mondta Micheli Zsolt, Várdaróc polgármestere.