Batyubált tartottak Dályhegyen – rendkívül jó volt a hangulat

153

Az Erdődi-hát magyarságának az önazonosság-tudatát erősítő kultúrotthon/közösségi ház építése 2017-ben fejeződött be, azóta több közösségi és családi eseményt is tartottak az épületben, legutóbb múlt szombaton, amikor is közel 200-an szórakoztak a hagyományosnak tekinthető bálban.

A dályhegyi közösségi ház az Erdődi-hát magyarságának az identitástudatát is erősíti. Alapkövét 2008-ban tették le, az építkezés 2011 végén, a HMDK közbenjárásának köszönhetően gyorsult fel. 2013-ban már tető alá került az objektum, amely magyarországi kormánytámogatásból, az Erdődi járás, Eszék-Baranya megye és a HMDK segítségével épült föl. Megnyitójára 2017-ben, a HMDK augusztus 20-i központi ünnepélye keretében került sor, melyen jelen volt Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is.

Az elmúlt évtizedben komoly fejlesztések történtek az épületen és környékén, elsősorban a magyar és a horvát kormány, a HMDK és az Erdődi járás anyagi segítségének köszönhetően. Ma már minden feltétel adott, hogy a lehető legmagasabb színvonalon őrizzék kultúránkat, hagyományainkat.

A dályhegyi közösségi épület fontos szerepet játszik a helybéliek és a környéken lakó többi hegyháti magyar ember életében. Itt rendezi meg évről évre a Petőfi Sándor Kultúregyesület legnagyobb programját, a virágfesztivált, itt gyakorolnak az egyesület tánccsoportjai, ezenkívül bálokra, kultúrműsorokra és számos egyéb összejövetelre kerül sor a közösségi ház nagytermében.

A kultúregyesület az ide évet is a már hagyományosnak tekinthető farsangi batyubállal nyitotta meg, amely most is tömeges volt, és rendkívül jó hangulatban telt.

Hugyik Imre, az egyesület elnöke elmondta, évek óta telt házasak ezek a mulatságok, így volt ez idén is, mintegy 200-an báloztak.

– Már reklámoznunk sem kell a rendezvényt, a legtöbb résztvevő visszajáró vendég. Nagyon jó alkalom ez arra is, hogy hazajöjjenek a vidékünkről elszármazottak is – mondja az elnök, hozzátéve, hogy a kultúregyesület vezetésének és tagjainak pedig egy jó alkalom arra, hogy „bemelegítsenek” az egész éves munkához.

Az esemény vendége volt Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselő.

A megnyitó

– Mindig öröm Dályhegyen lenni, egy összetartó magyar közösségben. Minden ide befektetett támogatás megtérül, hiszen most láthatjuk, hogy milyen sokan összegyűltünk, és milyen sok a fiatal is. Köszönjük a dályhegyieknek az előző években tanúsított türelmüket és kiállásukat, köszönjük, hogy máig dolgoztak/dolgoznak azon, hogy ez a kis magyar sziget még sokáig megmaradjon – mondta Jankovics Róbert köszöntőjében.

A bál a késő éjszakai órákig tartott, a vajdasági (Bajsa) Azzurro együttes zenéjére táncolhattak, szórakozhattak az emberek, a szerencsésebbek pedig értékes tombolanyereményekkel térhettek haza a HMDK-nak, az Erdődi járás magyar kisebbségi önkormányzatának, a dályhegyi helyi választmánynak, az Erdődi járásnak és a Aročepin vállalat adakozókedvének köszönhetően.

A szerencsésebbek értékes tombolanyereményekkel térhettek haza