Baranyai, zágrábi és tengerparti festők közös kiállítása Splitben

0
123

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete a spliti magyar kultúrnapok keretében képzőművészeti kiállítást rendezett rijekai és pélmonostori egyesületeink festőszakköreinek a részvételével.

A HMDK Split-dalmát megyei alapszervezete a helyi magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának a fennmaradásáért dolgozik megalakulása óta. Székhelyükön hetente tartják összejöveteleiket, nemzeti ünnepeink alkalmából megemlékezéseket szerveznek, és évente ismétlődő rendezvényeik is vannak.

Rendszeresen rendeznek kiállításokat, amelyekre vendégeket is hívnak. Hétvégén a spliti magyar kultúrnapok keretében egy képzőművészeti kiállításra kerítettek sort, amelyen saját alkotóik munkái mellett a HMDK rijekai és pélmonostori alapszervezete keretében működő alkotócsoportok által készített képeket mutatták be, de Zágrábból és Budapestről is érkeztek műalkotások.

A kiállítást Tripolszki Anikó, spliti egyesületünk elnök asszonya, Horvát Adrián, a pélmonostori festőszekció vezetője, valamint Rožić Lahorka akadémiai festő, a zágrábi Ady Endre Kultúrkör tagja nyitották meg. Jelen volt az eseményen Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is.

A pélmonostori HMDK festőszakköre nem először mutatkozik be Splitben

– Azokat az olajfestményeket állítottuk ki Splitben, amelyeket a legutóbbi alkotótáborunkban készítettek drávaszögi és vajdasági amatőr, illetve hivatásos művészek, valamennyi alkotás témája a baranyai táj. Egyesületünk munkái között kaptak helyet fémszobraim is – nyilatkozta lapunknak Horvát Adrián, hozzátéve, útjukat a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Minden résztvevő számára hasznos volt a kiállítás, hiszen amellett, hogy a szakcsoportok betekintést nyerhettek egymás tevékenységébe, tapasztalatokat is cserélhettek.