Baranyai varró Pélmonostoron

707

A Baranyai Turisztikai Közösség szervezésben a múlt héten Baranyai varró néven tartottak összejövetelt a tavaly megnyitott Baranyai Néprajzi Központban. A rendezvényen a magyarságot a pélmonostori Magyar Katolikus Nőegylet tagjai képviselték.

A Baranyai Néprajzi Központot tavaly májusban nyitották meg. Az impozáns épülettel és az itt élők hagyományainak bemutatásával a vidék turisztikai kínálatát hivatott bővíteni. A magyarság életét és hagyományait a HMDK pélmonostori alapszervezete és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet tagjai által felajánlott kiállítási tárgyak révén ismerheti meg a látogató.

A katolikus nőegylet tagjai már eddig is rendszeres résztvevői voltak a városi eseményeknek, így magyarságunkat képviselték az első Baranyai varrón is a Néprajzi Központban, amelyen a városi és a környékbeli civil és kisebbségi szervezetek tagjai vettek rész.

– Annak ellenére, hogy az elmúlt években nagyon szerény anyagi körülmények között tevékenykedtünk, és 2012-től egyetlen lipát sem kaptunk a zágrábi Kisebbségi Tanácstól programjainkra, tagságunk lelkesedésének köszönhetően működünk és részt veszünk minden, a városunkban történő eseményen, amelyre meghívnak bennünket – fejtette ki Bábli Mária, a Magyar Katolikus Nőegylet elnöke. Hozzátette azt is, hogy ezen a rendezvényen a drávaszögi magyar hagyományokat mutatták be, a hímzéseiket és a téli időszakhoz tartozó egyéb magyar szokásokat ismertették.

– Örülünk annak is, hogy ilyen jelentős médiaérdeklődés mellett tudtunk bemutatkozni. Tagságunknak pedig ezúton is köszönöm a kitartó és lelkes munkát, és azt, hogy a nehézségek ellenére is folytatjuk tevékenységünket – mondta Bábli Mária.