Baranyai túrán a vinkovcei magyarok

914
vinkovci_batina

Egynapos drávaszögi körúton vettek részt vasárnap a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület tagjai. Baranya nevezetes kirándulóhelyei mellett a karancsi Szabó pincészetbe és a csúzai Asztalos fazekasműhelybe is ellátogattak.

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület 2012-ben alakult meg, amely azóta sokat tesz a városban élő magyarságért, nemzeti tudatuk erősítéséért. Rendszeresen tartanak összejöveteleket, irodalmi esteket, és nemzeti ünnepeinkről is megemlékeznek. Az egyesületnek vegyes kara is van, amely részt vesz itthoni és magyarországi kórusszemléken is. Tavaly először szervezték meg a vinkovcei magyarok találkozóját azzal a céllal, hogy megismerjék egymást a városban élő magyarok, és hogy társalgás, barátkozás révén kimozdítsák kicsit egymást a szürke és nehéz hétköznapokból. Hasonló meggondolásból szerveztek a hét végén egy baranyai kirándulást is.
Turić Julianna, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület elnöke elmondta, csak néhány tíz kilométerre vannak Európa egyik legnagyobb természetes mocsárvidékétől, a sokak által látogatott Kopácsi-réttől, tagságuk nagy része viszont még sosem járt ott. Így a fő úti céljuk ez volt, a gyalogos és vízi túrán is részt vettek.

vinkovci-kopacs– Nem is vagyunk tisztában vele, hogy milyen sok szép látnivaló van a közelünkben is. Így azt gondoltuk, először ezeket a helyeket kell megismernünk. A programot úgy állítottuk össze, hogy mindenki számára érdekes legyen. A Kopácsi-rét mellett jártunk a csúzai Asztalos fazekasműhelyben, borkóstolón a karancsi Szabó pincészetben, majd a napot a kiskőszegi kilátónál zártuk. Nagyon szép élményben volt részünk – mondta Turić Julianna.