Baranyai néprajzi központ nyílt Pélmonostoron

0
872
etno

A hagyományok megismerése egyre fontosabb utazási motivációvá válik napjainkban. A kulturális turizmus növekvő divatjához illeszkedve egy akár országos vonzerőt is kifejteni képes, új interaktív turisztikai attrakciót hoztak létre Pélmonostoron, amely hozzájárul a Baranya-háromszög területén élő nemzetiségek kultúrájának megőrzéséhez. A Baranyai Néprajzi Központot a múlt héten nyitották meg. Az itt élő magyarság életét és hagyományait a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet és a HMDK pélmonostori alapszervezetének tagjai által felajánlott kiállítási tárgyak révén ismerheti meg a látogató. Az úgynevezett tisztaszoba berendezését a karancsi Szabó család ajánlotta föl.

Egy olyan közösségi teret hoztak létre Pélmonostoron, amely az impozáns épület révén és az itt élők hagyományainak bemutatásával a környék turisztikai kínálatát hivatott bővíteni.

A pélmonostori városvezetés és a Baranyai Idegenforgalmi Közösség közös projektjeként jött létre a Néprajzi Központ, 9 millió kúnába került, megvalósításához európai uniós pályázati forrást használtak föl, valamint a város 320 ezer kúna önrésszel járult hozzá. Az épületben a múlt század nyolcvanas éveiig óvoda működött, aztán egy részét egy cserkészcsapat használta. Nagyon rossz állapotban volt. Az épületet teljesen felújították.

A megnyitó
A megnyitón többek között azt hangsúlyozták, hogy ez a többfunkciós tér hozzájárul nemcsak Pélmonostor és Baranya, hanem a régió kulturális turizmusának is a fejlesztéséhez.

Az üdvözlőbeszédek után levetítették a felújítás folyamatait bemutató kisfilmet, majd oklevelet adtak át azoknak, akik berendezési és kiállítási tárgyakat adományoztak.

Az adományozók között van a HMDK pélmonostori alapszervezete és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet tagjai is, akiknek köszönhetően megismerhetők az itt élő magyarság hagyományai és értékei is. A karancsi Szabóék családi örökségük egy részét a Központ rendelkezésére bocsátották.

etno

Szabó Julianna elmondta, hogy férje nagymamájának az örökségéről van szó, egy ún. tisztaszoba berendezéséről, a faragott bútorzat az 1930-as évekből való.

– Ebben a szobában fogadták valamikor a vendégeket, általában a módosabb házak első szobája volt, a párnák, dunnák mennyisége utalt a háziak életszínvonalára – mondta Szabó Julianna.

Az épület helyiségeiben a tárgyak mellett interaktív képernyők is segítik a látogatókat abban, hogy megismerjék a környéken élő népek hagyományait, népviseletét és gasztronómiáját, az ételekből a standoknál lehetett kóstolót kapni.

Az épület udvarában, néhány önkéntes jóvoltából „megjelentek“ a vidékhez köthető híres történelmi személyiségek is: Mátyás király, Vörös Márta várúrnő és Erzsébet királynő is.

etno

A központhoz hasonló intézmény nincs e vidéken. A korszerűen berendezett kiállítótermek mellett különböző rendezvények és konferenciák rendezésére is alkalmas, a 120 férőhelyes fedett amfiteátrumban pedig koncerteket és színháti előadásokat lehet tartani. A komplexum nemcsak turisztikai célt szolgál majd, hanem a Baranya-háromszög lakosságának és egyesületeinek is a rendelkezésére áll.

Az eseményen meghívott vendégként ott volt többek között Vladimir Šišljagić, Eszék-Baranya megye zsupánja, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Szekó József, Mohács polgármestere és Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke is.