Baranya egyre népszerűbb turistacélpont

70

Kelet-Horvátország, azon belül is Baranya a gasztronómiájával, természeti környezetével és szívélyes vendéglátásával egyre népszerűbb a rurális turizmus szerelmesei körében. Ezt számszerűen is alátámasztják a szállásadókkal kapcsolatos statisztikai adatok. Mindehhez a magyar egyesületeink által szervezett színvonalas rendezvényeink is hozzájárultak.

Eszék-Baranya megyében a tavalyi évben több mint 125 000 vendéget regisztráltak a szállásadók, akik közel 270 000 éjszakát töltöttek el itt. Ugyan egyelőre még mindig a hazai látogatók vannak (túlnyomó) többségben, azonban egyre több az olyan külföldi turista is, aki szintén Kelet-Horvátországot veszi célba. A legtöbben Németországból érkeztek, a második legtöbb vendég Magyarországról, őket pedig a szlovének, szerbek, bosnyákok, lengyelek, osztrákok, olaszok, amerikaiak stb. követték. Ami a korosztályt illeti, az igencsak vegyes, hiszen mindenki talál a saját számára megfelelő elfoglaltságot és szórakozást. Ha azonban „rekordereket” keresünk, akkor a 41-50 éves korosztályból érkezők száma mégis a legmagasabb.

A turisztikai ügynökségek igencsak elégedettek, hiszen a 2022-es évhez viszonyítva tavaly 15%-kal több itt töltött éjszakát regisztráltak, és 23 százalékkal magasabb a más országból érkezők száma. Ami Baranyát illeti, mindhárom turisztikai közösséget (Baranya TK, Bellyei járás – Kopácsi-rét TK és a Darázsi járás TK) is beválasztották a TOP 10 receptív megyei célpont közé. Eszék város turisztikai közössége után közvetlenül a Baranya nevet viselő turisztikai közösség következik (Pélmonostor város és a baranyai járások, a Bellyei és a Darázsi járás kivételével), amelynek területén 13 000 látogatást és több mint 25 000 eltöltött éjszakát regisztráltak.

A színvonalas rendezvények is viszik a jó hírét Baranyának

Több látogatóval büszkélkedhet a Bellyei járás – Kopácsi-rét Turisztikai Közösség is, mint 2022-ben, összesen 8200 vendégről számolhattak be és 15 000 itt töltött éjszakáról. Stasztikailag a legnagyobb növekedést a Darázsi járásban könyvelhették el, ahol egyre több a szálláshely is, 20%-kal több látogatóra tettek szert a tavalyi év során.

Baranya természeti adottságai, lakosainak szívélyes vendéglátása, hamisítatlan, hagyományokat őrző gasztronómiája és minőségi borai mellett számos olyan rendezvénynek is az otthona, amelyek évről évre egyre nagyobb látogatottságnak, külföldi figyelemnek is örvendenek. A régiónak népszerűséget és ezzel együtt látogatottságot hozó nagyszabású rendezvényeket a magyar közösség „találta ki“, indította el és tartja életben a mai napig, ilyen a Kopácsi Halásznapok, a Laskói Paprikafesztivál vagy éppenséggel a Vörösmarti Bormaraton.