Banfesten mutatkoztak be a sziszeki magyarok

0
432
sisek

Sziszek-Moslavina megye – Március 4-én és 5-én Marinbrodban került sor a Banfest elnevezésű rendezvényre, ahol a Sziszeki Magyarok Egyesülete is bemutatkozott.

A Banfest elnevezésű rendezvény Banovina kulturális örökségét és több nemzet egymás mellett élésének lehetőségeit mutatta be. A program fővédnöke dr. Ivo Josipović köztársasági elnök volt.

A szervező, a petrinjai székhelyű IKS Egyesület meghívta a sziszeki magyar egyesületét is, hogy a megyében élő többi kisebbség mellett mutatkozzanak be ők is. A standon magyar motívumú kézimunkák, agyagedények, de egy népviseletbe öltöztetett baba, valamint magyar olvasmányok is helyet kaptak.
A köztársasági elnök elismerően szólt a sziszeki magyarokhoz

Dr. Ivo Josipović körbejárta a standokat, és többek között a magyaroké is felkeltette az érdeklődését.

– Elnök asszonyunk, Kavalin Lőrinc Vera röviden tájékoztatta az elnököt, hogy a helyi kisszámú magyarság milyen nagy erőfeszítéseket tesz a fennmaradásáért. Az elnök mindezt érdeklődéssel hallgatta, és kihangsúlyozta, a legfontosabb, hogy ne feledjük el a nyelvünket. Büszkén számoltunk be arról is, hogy egyesületünkben magyar nyelvtanfolyam is zajlik. Rendkívül örültünk, hogy jelen lehettünk ezen a rendezvényen, és hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy hírt adjunk magunkról – nyilatkozta lapunknak Jelić Julianna, a Sziszeki Magyarok Egyesületének titkára.
A rendezvénye jelen voltak a szerb, bosnyák, albán, ukrán és makedón nemzeti kisebbségek képviselői is, akikkel a magyar közösség tagjai jó kapcsolatot ápolnak.